Tržište NFT-a bilježi vrtoglavi rast – promet u pola godine 2,5 milijarde dolara

Analiza tržišta pokazuje kako je ove godine došlo do procvata relativno novog oblika imovine, nezamjenjivih tokena na blockchainu, za koje su kolekcionari spremni platiti ogromne iznose

Sandro Vrbanus srijeda, 7. srpnja 2021. u 06:00

Kratica NFT označava non-fungible token, odnosno nezamjenjivi token, kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja kakav jedinstveni predmet, pojavu, umjetničko djelo ili slično. NFT služi primarno kao dokaz vlasništva nad nekom digitalnom ili analognom imovinom, zapisan je na blockchainu i kao takav je nepromjenjiv i neotuđiv.

Ovaj oblik imovine posljednjih mjeseci bilježi strelovit porast popularnosti među kolekcionarima, a u "vagon" su se već ukrcali umjetnici, celebrityji, pa čak i osobe iz svijeta tehnološke industrije.

Bogatstvo za NFT

Podaci do kojih su došli oni koji analiziraju promet NFT-ima samo potvrđuju kako je ovaj oblik digitalne imovine postao "novi bitcoin", odnosno nešto što je u ovom trenutku "vruća roba", vrlo je traženo i na cijeni – iako nije sasvim jasno hoće li se investitorima ulaganja u digitalne tokene ikada isplatiti. Platforma za trgovanje NFT-ima OpenSea, na kojoj svatko može izraditi svoj NFT i ponuditi ga putem njihove "tržnice", zabilježila je u lipnju ove godine rekordan promet. Na njihovoj je platformi prodano i kupljeno NFT-a u vrijednosti 150 milijuna američkih dolara.

Izvor: DappRadar
Izvor: DappRadar

Tvrtka DappRadar, koja prati trgovanje ovim oblikom tokena na većem broju blockchain platformi izvijestila je kako je u prvoj polovici 2021. godine ukupni promet NFT-ima iznosio tek nešto manje od 2,5 milijarde dolara (1,23 milijarde u prvom te 1,24 milijarde u drugom kvartalu). Usporedimo li to s prošlom godinom, dolazimo do podatka o rastu od više od 20 puta. Tijekom cijele 2020. godine globalna trgovina NFT-ima iznosila je, naime, ukupno manje od 100 milijuna dolara.

Izvor: NonFungible.com
Izvor: NonFungible.com

Prema podacima portala NonFungible.com, najpopularniji NFT-i su oni kolekcionarski (poput meme YouTube videa), kojih je prodano preko 367 tisuća. Slijede ih sportski (gotovo 300.000), a potom oni vezani uz umjetnost.

Rekord po prodajnoj vrijednosti i dalje drži potpuno digitalno umjetničko djelo umjetnika Beeplea. Njegov digitalni kolaž prodan je u ožujku ove godine za rekordnih 69,3 milijuna dolara, i do sada mu se još nitko nije niti približio – na drugom mjestu je kolekcija crteža CryptoPunk prodana u lipnju u aukcijskoj kući Sotheby's za 11,8 milijuna dolara.