U Hrvatskoj treba raditi u prosjeku 2,5 sata za platiti internetski priključak

Četvrto izdanje istraživanja Digital Quality of Life Index (DQL), koje je proveo Surfshark, smjestilo je Hrvatsku na 31. mjesto u svijetu po digitalnoj kvaliteti života, od 117 analiziranih zemalja

Sandro Vrbanus srijeda, 5. listopada 2022. u 11:36

Internetska sigurnosna kompanija Surfshark provela je istraživanje o digitalnoj kvaliteti života u svijetu. U svojem četvrtom istraživanje tog tipa analizirali su kvalitetu pristupa Internetu, e-usluge javne uprave, infrastrukturu, cijene pristupa Internetu te stanje kibernetičke sigurnosti. U analizu je bila uključena i Hrvatska, pa Surfshark izvještava kako je naša zemlja ove godine zasjela na globalno 31. mjesto njihove konačne ljestvice. Prošle godine naša zemlja bila je 37. globalno.

Mobilni pristup brži od fiksnog

U europskim okvirima, pak, ne stojimo tako dobro, plasirali smo se na 24. mjesto. Kao najlošiji rezultat ističu se e-usluge vladajućih, koje bi se morale popraviti za 40% (prema njihovoj ljestvici) da bi dostigle razinu kvalitete najboljih zemalja svijeta.

Svjetskih top 10
Svjetskih top 10

Kvaliteta pristupa Internetu u Hrvatskoj je ocijenjena natprosječnom, prema njoj smo 31. u svijetu i 22% bolji od globalnog prosjeka. Kad je riječ o brzinama, mobilni pristup bolji je od fiksnoga – nudi u prosjeku 109,8 Mbps (tu držimo čak 16. mjesto u svijetu), dok je prosječna brzina fiksnog priključka 74,4 Mbps. U mobilnom Internetu zabilježen je i velik napredak od lani, brzine su povećane za 45,7%, dok su u fiksnoj mreži one porasle za 30%.

Pristupačnije nego lani

Kad je riječ o cijenama pristupa, on u Hrvatskoj nije pristupačan kao u ostatku svijeta. Surfshark cijene pretplata uspoređuje s prosječnom plaćom, pa dolazi do podatka da za 1 GB prometa u mobilnoj mreži prosječan stanovnik Hrvatske treba raditi oko 4 i pol minute. Kako bi zaradila za fiksni mjesečni širokopojasni priključak, u prosjeku osoba u Hrvatskoj treba raditi 2 sata i 34 minute (što je ipak 17 minuta kraće nego lani).

Hrvatska i društvo na ljestvici
Hrvatska i društvo na ljestvici

Inače, u svijetu prema dobivenom ukupnom pokazatelju digitalne kvalitete života Digital Quality of Life Index (DQL) vodeći je Izrael. U Europi se na čelu ljestvice nalaze Danska, Njemačka, Francuska, Švedska i Norveška.