U petak oboren još jedan klimatski rekord, prvi puta dan s 2°C iznad predindustrijskog razdoblja

Protekli petak bio je prvi dan s prosječnom globalnom temperaturom 2°C višom od predindustrijskog prosjeka, pokazuju preliminarni podaci europskog centra Copernicus Climat Change Service

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. studenog 2023. u 14:43

Vjerojatno nikome neće biti novost ako kažemo da je nekoliko proteklih mjeseci, gledajući globalnu prosječnu temperaturu, bilo neuobičajeno toplo (iako ima puno onih koji ne drže puno do mjerenja, pa će reći "danas je baš zahladilo, o čemu vi to pričate?").

Osim što je svaki pojedini mjesec rangiran pri vrhu ljestvice najtoplijih otkako postoje mjerenja, sve od lipnja pa do listopada, i što smo imali najtoplije ljeto otkako postoje službena mjerenja, doživjeli smo i niz najtoplijih dana u povijesti, početkom srpnja.

Neistraženi teritorij

O ozbiljnosti klimatskih promjena, pogotovo neslavnim rekordima koji padaju ove godine, sada smo dobili nove dokaze. Naime, protekli je petak, 17. studenoga, bio najtopliji dan u povijesti mjerenja, ako se gleda isključivo odstupanje od višegodišnjih prosjeka. Prema tom se pokazatelju postavljaju dugoročni klimatski ciljevi, primjerice onaj iz Pariškog klimatskog sporazuma, o potrebi zaustavljanja globalnog zatopljenja na najviše 1,5°C u odnosu na referentno predindustrijsko razdoblje.

Gledano u tim parametrima, protekli petak bio je rekordan – prosječna je temperatura zabilježena u svijetu bila 1,17°C viša od referentnog razdoblja 1991. – 2020. godine. Preliminarni podaci europskog klimatskog centra Copernicus Climat Change Service kažu i da je globalna prosječna temperatura istog dana bila – prvi puta u zabilježenim podacima – 2°C iznad prosjeka za referentno predindustrijsko razdoblje (1850. – 1900. godine). Točnije, iznosila je 2,06°C iznad tog prosjeka.

Ova anomalija vidljiva je i na priloženim grafikonima, koje mnogi tumače kao definitivni ulazak klime u "neistraženi teritorij", u kojem se ljudska civilizacija još nije našla. Osim antropogenog zagađenja, ovom fenomenu doprinijeli su i formiranje pojave poznate kao El Niño, ali i niz nedavnih vulkanskih erupcija. Očekivani daljnji razvoj El Niña ne daje mnogo nade da bi se ovogodišnja linija na grafovima mogla u narednim mjesecima vratiti bliže prosjeku.

Prema trenutačnim podacima, ova godina ima 99% šanse postati najtoplijom otkako je mjerenja. Barem će predstavnici država imati o čemu razgovarati na nadolazećem samitu COP28...