U svijetu postoji samo šest bitcoin milijardera

Istraživanje Crypto Wealth Report kompanije Henley & Partners potvrdilo je da je koncentracija bogatstva u kriptosvijetu vrlo visoka, s malenim brojem vrlo bogatih ulagača

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. rujna 2023. u 16:26

Kompanija Henley & Partners, inače specijalizirana za konzultantske usluge pri dobivanju državljanstva, objavila je svoj prvi Crypto Wealth Report – izvješće o bogatstvu osoba koje trguju kriptovalutama. Prema prikupljenim podacima, u svijetu trenutačno postoji oko 425 milijuna ljudi, za koje se može reći da su korisnici kriptovaluta. Od toga, njih gotovo polovica, 210 milijuna, trguje bitcoinom.

Tisuće milijunaša

Milijunaša (u dolarskoj protuvrijednosti) na ovom je tržištu ukupno 88.200, od čega je njih 40.500 svoj milijun ili više prikupilo u bitcoinu. Pojedinaca s vrijednošću kriptoimovine od najmanje 100 milijuna dolara ima 182, od čega njih 78 to bogatstvo drži u bitcoinu.

Broj milijardera još je, očekivano, manji – tek za 22 ulagača u kriptovalute u svijetu može se pronaći vrijednost imovine od milijardu dolara ili više. Gledano samo u protuvrijednosti bitcoina, svijetom trenutačno hoda samo šest "BTC milijardera".

  Bitcoin Ukupno kriptovalute
Milijunaši 40.500 88.200
Stomilijunaši 78 182
Milijarderi 6 22
Ukupno korisnika 210 milijuna 425 milijuna

Ista kompanija redovito održava i indeks prihvaćenosti kriptovaluta (Crypto Adoption Index). Ljestvica je to zemalja u koje se najbolje preseliti, ako imate neslućeno kriptobogatstvo i želite biti regulatorno zaštićeni, porezno dobro tretirani i općenito imate namjeru živjeti tamo gdje su kriptovalute postale dijelom svakodnevice. Na tom popisu prednjači Singapur, a slijede ga Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Hong Kong i SAD. Iz naše regije, među vodeće se plasirala tek Crna Gora, i to na 25. mjesto.

Kamo preseliti ako ste kriptobogataš? 📷 Henley & Partners
Kamo preseliti ako ste kriptobogataš? Henley & Partners