U svojoj prvoj godini Windowsi 11 došli do 15% udjela

Godinu dana nakon službenog lansiranja najnoviji je Microsoftov operacijski sustav zasjeo na drugo mjesto, a na čelu ljestvice najpopularnijih OS-ova i dalje su nedodirljivi Windowsi 10

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. studenog 2022. u 11:43

Statcounter je objavio svoje najnovije podatke koji pokazuju udjele različitih operacijskih sustava na računalima diljem svijeta. Podaci se odnose na listopad 2022. godine, tj. na mjesec u kojem se navršava godinu dana od službenog lansiranja Windowsa 11 na tržište. Samim time zanimljivo je pogledati dokle je novi Microsoftov OS "dogurao" u svojih prvih 12 mjeseci. Napominjemo da su svi udjeli računati samo unutar Windows ekosustava, tj. nisu uspoređivani s ostalim OS-ovima popu macOS-a ili Linuxa.

Prema ovim podacima, Windowsi 11 trenutačno su instalirani na 15,45% računala u svijetu, što ih smješta na drugo mjesto ljestvice najkorištenijih Microsoftovih OS-ova. Na tom su mjestu ovoga ljeta smijenili još uvijek vrlo popularne Windowse 7, OS star više od 13 godina za koji više ne postoji službena puna podrška Microsofta. "Sedmicu" i dalje kao operacijski sustav koristi tek nešto manje od 10% računala, od svih koja imaju instaliranu neku verziju Windowsa.

📷 Statcounter
Statcounter

Na vrhu je, dakako, i dalje dugovječni OS Windows 10, prisutan na 71% računala i s tek neznatnim padom udjela tijekom cijele 2022. godine. Prije godinu dana Windowsi 10 bilježili su zastupljenost od 81%, pa je na grafikonu vidljivo kako ih je nova "jedanaestica" tek djelomično zamijenila. Od ostalih, vidimo da Windowsi 8.1 i dalje postoje na oko 2,5% računala i taj udio gotovo da se ne mijenja. Windowsi XP također su konstantni na 0,39%.

Globalna slika ostalih OS-ova nije nimalo uzbudljiva: Windowsi drže 76%, macOS 15,7%, a Linux i Chrome OS po tek iznad 2% udjela, bez ikakvih značajnih promjena tijekom proteklih 12 mjeseci.

A u Hrvatskoj?

Statcounter nudi ovaj pregled i za Hrvatsku, pa pogledajmo koje verzije naši korisnici Windowsa preferiraju. Vladar ljestvice i dalje su Windowsi 10, s čak 78,69% udjela. Windowsi 11 na našem su se tržištu tek prošloga mjeseca izjednačili s Windowsima 7, pa sada i novi i stari OS bilježe oko 9,5% udjela.

Za usporedbu s ostatkom svijeta, vidimo da u Hrvatskoj prihvaćanje "jedanaestice" ne ide jednako brzo, odnosno da Windowsi 10 relativno bolje odolijevaju novijoj inačici OS-a.

📷 Statcounter
Statcounter

U Hrvatskoj je, od svih desktop računala, njih 88% trenutačno na Windowimsa, manje od 7% na macOS-u te 1,65% na Linuxu.