Usamljenost, nesanica, alkohol: posljedice rada s umjetnom inteligencijom

Unatoč brojim prednostima, korištenje umjetne inteligencije na poslu sa sobom nosi i neke štetne mentalne i fizičke utjecaje na zaposlenike

Mladen Smrekar četvrtak, 15. lipnja 2023. u 12:12
Izoliranje zbog rada sa sustavima umjetne inteligencije može imati štetne učinke na živote zaposlenika 📷 freepik
Izoliranje zbog rada sa sustavima umjetne inteligencije može imati štetne učinke na živote zaposlenika freepik

Učestala upotreba sustava umjetne inteligencije na poslu može dovesti do usamljenosti zaposlenika, što pak uzrokuje daljnje nevolje, od nesanica do pretjeranog pijenja nakon posla, pokazalo je istraživanje Američkog psihološkog društva provedeno u četiri zemlje: SAD-u, Tajvanu, Indoneziji i Maleziji. 

Mane i prednosti

"Brzi napredak u sustavima umjetne inteligencije pokreće novu industrijsku revoluciju koja preoblikuje radno mjesto s mnogim prednostima, ali i nekim neistraženim opasnostima, uključujući potencijalno štetne mentalne i fizičke utjecaje na zaposlenike", ističu istraživači u časopisu Journal of Applied Psychology. "Ljudi su društvena bića, a njihovo izoliranje zbog rada sa sustavima umjetne inteligencije može imati štetne učinke na živote zaposlenika."

Oni kojiviše komuniciraju sa umjetnom inteligencijom imaju snažniji osjećaj da su usamljeni 📷 freepik
Oni kojiviše komuniciraju sa umjetnom inteligencijom imaju snažniji osjećaj da su usamljeni freepik

Treba reći i da rad sa sustavima umjetne inteligencije može imati i neke prednosti. Zaposlenici koji često koriste sustave umjetne inteligencije, pokazalo je isto istraživanje, češće će nuditi pomoć kolegama, ali takvo ponašanje možda je potaknuto njihovom usamljenošću i potrebom za društvenim kontaktom.

Strah od odvajanja

Studije su otkrile da sudionici s višim razinama anksiozne privrženosti (attachment anxiety) - onih koji se boje odvajanja od bliskih i voljenih osoba - burnije reagiraju na rad sa sustavima umjetne inteligencije. To vrijedi i za njihove pozitivne reakcije, poput spremnosti na pomaganje drugima, kao i za one negativne, poput pojačanog osjećaja usamljenosti ili nesanice.

Istraživačipredlažu opremanje UI sustava društvenim značajkama poput ljudskog glasa 📷 freepik
Istraživačipredlažu opremanje UI sustava društvenim značajkama poput ljudskog glasa freepik

Eksperiment proveden na 166 zaposlenika tajvanske biomedicinske tvrtke pokazao je tako da su oni koji su više komunicirali sa sustavima umjetne inteligencije imali snažniji osjećaj da su usamljeni, da ne mogu zaspati te su poslije posla utjehu tražili u alkoholu. Slični rezultati uočeni su i u eksperimentima provedenima u indonezijskim, američkim i malezijskim tvrtkama. Dakako, ti nalazi ne dokazuju da rad sa sustavima umjetne inteligencije uzrokuje usamljenost, nesanicu ili alkoholizam, ali upućuju na povezanost među njima.

Sugestije i prijedlozi

Istraživači sugeriraju da bi razvojni programeri trebali razmotriti opremanje UI sustava društvenim značajkama poput ljudskog glasa kako bi što više emulirali interakcije slične ljudskim. Poslodavci bi također mogli ograničiti učestalost rada sa sustavima umjetne inteligencije i zaposlenicima ponuditi prilike za međusobno druženje.

Interakciju sa sustavima umjetne inteligencije trebalo bi vremenski ograničiti, predlažu industrijski psiholozi 📷 Raxpixel
Interakciju sa sustavima umjetne inteligencije trebalo bi vremenski ograničiti, predlažu industrijski psiholozi Raxpixel

Timsko donošenje odluka i druge zadatke u kojima su važne društvene veze mogli bi obavljati ljudi, dok bi se sustavi umjetne inteligencije trebali više fokusirati na zamorne i ponavljajuće zadatke, predlažu istraživači.