Više od zabave: igranje video igara pomaže u razvoju karijere

Istraživanje ponašanja igrača 800 igara s platforme Steam otkriva što u slobodno vrijeme najviše igraju IT profesionalci, menadžeri i inženjeri, a vidljive su i razlike među spolovima

Mladen Smrekar ponedjeljak, 30. siječnja 2023. u 17:12
📷 DCStudio
DCStudio

Kakav je stvarni utjecaj igranja online igara i zanimanja za karijeru i koliko jedno utječe na drugo zanimalo je istraživače Sveučilišta Surrey koji su uz pomoć Game Academy proučili navike više od 16.000 igrača online igara poznatog imena, spola i zanimanja.

Kako igranje online igara utječe na poslovne vještine igrača, zanimalo je istraživače Sveučilišta Surrey
Kako igranje online igara utječe na poslovne vještine igrača, zanimalo je istraživače Sveučilišta Surrey

Znanstvenike je zanimalo kako bi nečiji hobi nekome mogao pomoći u planiranju karijere i profesionalnom osposobljavanju. Istraživanje je pionirsko jer se nitko drugi dosad ije ozbiljnije pozabavio ovom temom.

Svatko svoju igru igra

Istraživači su ispitali ponašanje igrača 800 najpopularnijih igara s platforme Steam i otkrili da su IT profesionalci i inženjeri najviše rješavali razne zagonetke koje su vjerojatno poboljšale njihove prostorne vještine.

Hobiji mogu pomoći u planiranju karijere i profesionalnom osposobljavanju 📷 Freepik
Hobiji mogu pomoći u planiranju karijere i profesionalnom osposobljavanju Freepik

Ljudi u menadžerskim ulogama pokazivali su najviše zanimanja za akcijske igre uloga u koje su uključene organizacijske i planske vještine, dok su inženjeri raznih struka najskloniji  strateškim igrama koje često zahtijevaju rješavanje problema i prostorne vještine. Uočene su i očite spolne razlike: žene više vole igre za jednog igrača, dok muškarci preferiraju pucačine. 

Stečene vještine

"U procesu zapošljavanja tvrtke često previđaju najbolje kandidate jer organizacije u obzir ne uzimaju meke vještine (soft sklills) stečene neradnim aktivnostima, poput igranja na mreži", ističu istraživači u radu objavljenom u časopisu Sage.

Istraživači vjeruju da bi više pažnje trebalo posvetiti iskustvima kandidata za posao u online igrama 📷 Freepik
Istraživači vjeruju da bi više pažnje trebalo posvetiti iskustvima kandidata za posao u online igrama Freepik

Oni su uvjereni kako bi se više pažnje trebalo posvetiti iskustvima kandidata u online igrama jer te stečene vještine mogu pomoći u razvoju vještina potrebnih za obavljanje posla. 

Poslodavci, programeri i škole

Istraživanje ukazuje na to da bi poslodavci trebali više pažnje posvetiti razumijevanju online igara koje pomažu u razvoju profesionalnih vještina. Uz to, kažu istraživači, bilo bi dobro kad bi nalazi studije nadahnuli programere igara da dodatno porade na usavršavanju tih mekanih vještina u dizajnu svojih igara.

Poslodavci često u obzir ne uzimaju meke vještine stečene neradnim aktivnostima 📷 pch.vector
Poslodavci često u obzir ne uzimaju meke vještine stečene neradnim aktivnostima pch.vector

Nadalje, škole i sveučilišta trebali igre uključiti u nastavni plan i program kako bi se poboljšala usklađenost između učenja, karijernih težnji i izvannastavnog igranja igara.