Zbog globalnog zatopljenja Zemlja je ne samo toplija, nego i sve tamnija

Američka geofizička unija objavila je podatke istraživanja koji pokazuju da je u protekla dva desetljeća naš planet postao tamniji uslijed promjena u globalnom klimatskom sustavu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 06:00

Nova studija, za čiju je izradu iskorišten set podataka od proteklih nekoliko desetljeća, pokazala je kako je ukupna reflektivnost našeg planeta pala zbog sve toplije atmosfere i posljedično sve tamnijih oceana. Istraživači su za izradu studije iskoristili podatke o odbljesku svjetlosti sa Zemlje koja obasjava Mjesec, kao i satelitske podatke iz NASA inog projekta CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System), a i jedni i drugi pokazali su značajno "zatamnjenje" Zemlje u proteklih 20 godina.

Prema izračunu, naš planet je od 2000. godine do današnjih dana izgubio na svjetlini, tj. reflektira oko pola vata po četvornom metru manje nego prije 20 godina. Najveći pad zabilježen je u protekle tri godine. Zemlja inače reflektira oko 30% Sunčeve svjetlosti koja do nje stigne, a ovaj pad znači da je u proteklih 20 godina njezin albedo smanjen za 0,5%.

Dva su ključna čimbenika koji određuju Zemljin albedo – svjetlina Sunca i reflektivnost planeta. Istraživanje je pokazalo kako pad albeda ne korespondira sa smanjenjem Sunčeve aktivnosti, što je znanstvenike navelo na zaključak da je uzročnik "ovozemaljski".

Lančana reakcija

Daljnjim su istraživanjem došli do zaključka da je globalno zatopljenje, uzrokovano klimatskim promjenama, dovelo do povećanja temperature ocean. To je, pak, promijenilo tijek mlaznih struja zraka i uzrokovalo stvaranje manjih količina niskih oblaka nad istočnim Tihim oceanom. Manje oblaka znači i manju reflektivnost Zemlje, jer se, laički rečeno, iz svemira rjeđe vide bijeli oblaci, a češće tamnoplavi ocean.

Srednja vrijednost Zemljinog albeda, izražena u W/m2. Crne točke predstavljaju mjerenja zvjezdarnice Big Bear Solar Observatory, a plave NASA inog projekta CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System)
Srednja vrijednost Zemljinog albeda, izražena u W/m2. Crne točke predstavljaju mjerenja zvjezdarnice Big Bear Solar Observatory, a plave NASA inog projekta CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System)

Unatoč manjim godišnjim varijacijama, dugoročni silazni trend reflektivnosti Zemlje je jasno vidljiv, zaključili su ovi znanstvenici u studiji koju je objavila Američka geofizička unija (AGU). Ono što zabrinjava jest činjenica da manji albedo dovodi do toga da Zemlja upija još više Sunčeve svjetlosti nego ranije, odnosno da se još brže zagrijava.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi