Testirali smo mobitele koji su trenutno najisplativija kupnja

Ako tragate za mobitelom koji vam može ponuditi dobar dio značajki top modela, ali da je cjenovno osjetno, možda čak i duplo jeftiniji od njih - potražit ćete nešto iz srednje klase. Po prvi put smo testirali i usporedili mobitele s cijenom između 400 i 600 eura na našem tržištu

Miro Rosandić četvrtak, 30. studenog 2023. u 06:00

Prosinac je mjesec koji kulminira blagdanima i darivanjem, pa se tom ozračju nastojimo prilagoditi i odabirom teme broja. Već smo više puta u to doba godine radili pregled ponude najjeftinijih mobitela, ali vođeni podatkom da se ipak najviše kupuju mobiteli srednje klase, odlučili smo se njima posvetiti, možda čak i prvi put (ovako prema sjećanju, ne pamtim da smo ih ikada obradili u temi broja, pa čak ni u nekom usporednom testu).

U samoj najavi teme, autor odmah naglašava kako je kupnja mobitela srednjeg cjenovnog razreda postala frustrirajuće iskustvo - kako zbog puke količine modela dostupnih na tržištu, od kojih su mnogi proizvod istog proizvođača (to zna biti osobito zbunjujuće), tako i zbog rasta cijena, koji je mobitele srednje klase pogurao do cjenovne točke gdje su se ne tako davno nalazili povoljniji flagshipovi. Uspjeli smo na domaćem tržištu prikupiti 11 modela s cijenom u rasponu od 400 do 600 eura, a kako su prošli na testiranju, možete saznati u temi broja.

Druga tema, barem prema veličini, posvećena je softveru, i to onom koji svi imamo, odnosno svima onima koji koriste Windowse 11. Naime, ovaj put bavimo se predinstaliranim i integriranim softverom koji dolazi s operacijskim sustavom, a nedavno je ponešto nadograđen, i to nam je bio povod da napravimo "inventuru". Svakako korisna tema, jer vrlo vjerojatno mnogi podcjenjuju današnje sistemske pomoćne alate, recimo mogućnosti Painta, zanemaruju praktični videoeditor Clipchamp koji imaju pri ruci, ili nisu nikad ni čuli za Windows Package Manager.

U hardverskom bloku, prema običaju, imamo veliki broj recenzija novih uređaja. Za početak, tu je Acer Aspire S27-1755, elegantno dizajnirano stolno all-in-one računalo, koja nam malo rjeđe dolaze na testiranje. Odmah nakon Acera, dočekat će vas luckasta Cooler Master CK570 SF6 Chun-Li tipkovnica, s tipkama u svijetlim pastelnim bojama. Ime je dobila prema junakinji Chun-Li iz igre Street Fighter, što naglašava brzinu mehaničkih tipki kojima je opremljena.

Za elektroničare entuzijaste, bit će zanimljiv tekst o dvije linije SoC-a tvrtke Espressif – ESP8266 i ESP 32; radi se o vrlo jeftinim čipovima za ESP platformu, koja se prema popularnosti i rasprostranjenosti smješta odmah iza daleko poznatijih, Arduina i Raspberryja Pi.

U audiobloku, istaknuo bih Davorovu recenziju headseta Audeze Maxwell, proizvodu američke tvrtke poznate po prestižnim audiofilskim slušalicama. Iz teksta ćete saznati da su odlučili, ni manje niti više, nego napraviti najbolji bežični headset na svijetu, i tako je nastao Maxwell. Odmah vam je jasno da se ne radi o jeftinim slušalicama, ali začudo, cijena i nije šokantna, možda i zato što su kod nas bitno jeftinije negoli trenutačno u Njemačkoj (ajde da se nekad i takvo čudo dogodi).

Minuciozni Mario Baksa u posljednje vrijeme često se voli igrati s kamerama za videonadzor, pa ovaj put imamo čak dvije recenzije. Radi se o kamerama s različitom namjenom i za korištenje u potpuno drugačijim uvjetima. Reolink Fe-P ima izrazito širokokutni objektiv, i zamisao je da ga se stavi na sredinu stropa prostorije koju je potrebno nadgledati na taj načiin. Druga kamera, Reolink Go PT Ultra, vanjska je kamera namijenjena za lokacije na kojima nema ni Wi-Fija niti Etherneta, nego se za komunikaciju oslanja isključivo na mobilni Internet.

Nakon gamerskog bloka (ovog mjeseca najbolje su ocijenjenje igre: Alan Wake II i The Talos Principle 2) dočekat će vas tradicionalni veliki blagdanski vodič s prijedlog tehnoloških darova za vaše bližnje ili sebe same.

Kompletan pregleda sadržaja novog broja potražite na ovoj stranici, a od danas Bug 373 je dostupan na kioscima ili u digitalnom obliku na našem webu.