Kakav haker! Lažirao je SMS-ove – na papiru

Ovih se dana u domaćim medijima rasteže afera u koju su umiješani likovi iz vrha politike, pravosuđa i nogometa. S informatičke strane sve to čini se potpuno nevjerojatnim

Sandro Vrbanus srijeda, 26. rujna 2018. u 19:40

Pročitali ste možda ovih dana kako se u hrvatskom medijskom prostoru razvija nova afera koja se vrti oko jednog bivšeg zaposlenika MUP-a i njegove sposobnosti da lažira dokaze u sudskim postupcima. Priča ide otprilike ovako: bivši MUP-ov informatičar u nekoliko je sudskih procesa, ali i unutarstranačkih obračuna najjače nam parlamentarne stranke, uplitao kojekakve "dokaze" u obliku privatnih SMS poruka političara, pa i državnog odvjetnika. Takve su poruke trebale izgledati kao da su procurile u javnost i služiti razotkrivanju mutnih pozadinskih pravosudnih i političkih igara.

Kažemo "trebale", jer je krivotvoritelj prošloga petka – uhićen.

Koga je ovaj "dokaz" mogao zavarati?
Koga je ovaj "dokaz" mogao zavarati?

Svakome imalo informatički pismenome plasiranje u javnost screenshota navodnih SMS-ova s iPhonea, dramatično isprintanih preko cijele A4 stranice moralo bi izgledati sumnjivo. Osim, zanimljivo, optuženicima koji su ih prezentirali kao valjane dokaze o sumnjivim radnjama protiv njih samih, te njihovim odvjetnicima koji su ovakve smiješne uratke imali hrabrosti dostaviti sudu.

No, to u cijeloj priči i nije toliko fascinatno, jer se od naših političara, nogometnih glavešina i njima sličnih, elementarna informatička pismenost ne očekuje. Mnogo je zanimljivija trivijalna "tehnologija" koju je koristio izvjesni 36-godišnji Franjo Varga, bivši informatičar PU osječko-baranjske. Lažiranje SMS poruka koje se potom ispisuju na papir (!) na razini je osnovnoškolske zafrkancije, a ne "računalnog stručnjaka za falsificiranje" koji, kažu, ima završenu višu informatičku školu.

Ne vjerujete? Proguglajte frazu "fake iOS messages".

No, to nije sve… U sklopu cijele se ove afere pojavila i informacija kako je Varga za svoj rad, tj. upisivanje naručenog teksta u neki online generator lažnih screenshota, primio i značajne iznose novca, koji se mjere u stotinama tisuća kuna! Danas u Hrvatskoj izgleda svatko može biti haker – potrebno je samo dobro se umrežiti s pravim klijentima.

Neki mediji spominju i činjenicu da se zbog sličnog prekršaja krivotvorenja, dok je još radio u MUP-u, protiv Varge već nekoliko godina vodi sudski postupak. Očito se istim poslom nakon policijske karijere nastavio baviti i "u fušu", misleći da ga se neće otkriti.

Bivši policijski službenik, danas nezaposleni informatičar iz Belišća uhićen je, a računalna oprema mu je zaplijenjena. Jutros je uhićeni i vozač iz jednog ministarstva koji mu je, samo nekoliko dana nakon što ga je SOA počela prisluškivati, dojavio da uništi sve dokaze. Varga to nije učinio, pa je sada izgledno da će biti optužen za razne vrste krivotvorenja, a policijski forenzičari sigurno će se namučiti (ako ćemo se šaliti) da u njegovoj povijesti internetskih pretraživanja iskopaju na kojem je točno online servisu, od bezbroj dostupnih, kreirao lažne SMS-ove.

To što svatko danas na ovaj način može postati "hakerom" ili krivotvoriteljem ne znači da tu priliku odmah treba i iskoristiti. Zov kriminalnog novca nekima je, čini se, neodoljiv.