OnePlus polako, ali sigurno gubi titulu flagship killera

Sa svakim novim modelom OnePlusovi mobiteli polako, ali sigurno, postaju sve manje flagship killeri, a razlog tomu je dakako cijena, koja je sa svakim novim modelom sve viša

Stjepan Bilić petak, 10. svibnja 2019. u 15:45

OnePlus će za manje od tjedan dana službeno predstaviti ovogodišnje mobitele kojima će se nastojati natjecati s drugim proizvođačima. Kažemo mobitele, jer će ovog puta biti predstavljena dva modela, standardni OnePlus 7 te nešto napredniji OnePlus 7 Pro.

Zahvaljujući leakerima, specifikacije su odavno poznate – ovogodišnji modeli temeljit će se na Snapdragon 855 čipu, imat će do 12 GB RAM-a i 256 GB podatkovnog prostora, te ovisno o modelu do ukupno četiri kamere. Više o specifikacijama možete saznati ovdje, u našem ranijem tekstu.

Iako se činilo kako do samog predstavljanja nećemo imati prilike saznati cijene, leakeri su ponovno odradili svoje, pa je i taj zadnji detalj, otkriven. Nažalost, količina novih tehnologija učinila je svoje i novi OnePlus mobiteli bit će sve samo ne jeftini. Zapravo, počevši sa serijom sedam, OnePlus polako, ali sigurno gubi status proizvođača flagship killera.

Ovaj laskavi status, OnePlus je sam sebi dodijelio još 2014. godine, prilikom predstavljanja prvog modela – OnePlus One. Tada je status flagship killera značio kako kupac za manju cijenu, dobiva uređaj s jednakim performansama, kakve bi dobio da se odlučio na kupnju skupljeg, konkurentnog mobitela.

No, kako smo već naveli – status flagship killera je uzdrman zbog sve većih cijena. Naime, sa svakim novim modelom, OnePlus je pomalo povećavao cijenu svojih mobitela. Od početnih 250 eura, polako se stiglo do cijena od gotovo 1000 eura. Ovakav potez je bio očekivan, jer OnePlus nije mogao zauvijek nuditi jednako snažne mobitele kao i konkurencija, ali pod bitno nižim cijenama.

Izvori navode kako će ovogodišnja OnePlus 7 serija imati četiti različita modela i četiri različite cijene. Osnovni model koji zasigurno postoji samo zato da bi se flagship killer status zadržao još neko vrijeme stajat će najmanje 549 eura, koliko trenutno stoji još uvijek aktulani OnePlus 6T. No kako je sa svakim novim modelom, i cijena bivala većom, OnePlus 7 bi mogao stajati i 569 eura, odnosno i do 270 eura više nego originalni model iz 2014. godine (299 eura).

Kupci kojima za oko zapadne neki od Pro modela, morat će izdvojiti i više novaca. Izvor navodi kako će OnePlus Pro sa 6 GB RAM-a i 128 GB podatkovnog prostora stajati između 699 i 709 eura (ovisno o zemlji), a snažniji model sa 8 GB RAM-a i 256 GB podatkovnog prostora, od 749 do 759 eura.

Kupci koji žele samo najbolje, odabrat će dakako OnePlus 7 Pro sa 12 GB RAM-a i 256 GB podatkovnog prostora, što će ih ovisno o zemlji u kojoj ga budu kupili stajati između 819 i 829 eura.