Microsoft Communities: Lekcije iz središnje i istočne Europe

U tijeku je Microsoftova online konferencija Microsoft Build koja povezuje developere i korisnike Microsoftovih usluga diljem svijeta, a jedno od predavanja bilo je i Microsoft Communities: Lessons from Central & Eastern Europe koje je podijelilo iskustva od Microsoftovog MVP-a do rada u Microsoft Development Centeru u Srbiji uz mogućnost da saznamo više o obje ove zajednice i kako susresti lokalne Microsoftove community menadžere

Bug.hr četvrtak, 26. svibnja 2022. u 14:14

U sklopu Microsoft Builda, međunaronde online developerske konferencije koja traje od 24. do 26. ovoga, održana je sesija s Q&A dijelom Microsoft Communities: Lessons from Central & Eastern Europe gdje su sudionici bili Srđan Božović, Microsoftov Senior Product Manager u Azure Data timu koji se bavi razvojem za SQL Managed Instance; Christina Gonzalez Herrero - MVP Community Program Manager – Microsoft; Milica Kostić - Community Relations Manager – Microsoft razvojni centar Srbija te Martin Tatar, Community Program Manager – Microsoft.

Kratka i jezgrovita prezentacija o razvoju pojedinačne karijere od Microsoftovog MVP-a do dijela Microsoft Development Centra u Srbiji i to dijela koji radi na Azure SQL projektu i kako Microsoftova zajednica njeguje razvoj i profesionalni rast svojih MVP-ova i razvoj i rast unutar lokalnih zajednica u kojima djeluje.

Srđan Božović, Microsoftov Senior Product Manager u Azure SQL timu dao je kratak pregled svoje karijere od nastupa na Imagine Cupu 2000 i rada na programima kodiranja i programiranja robota s nadarenom djeom, preko dobivanja statusa MVP-a i rada u C# 2009., rada na organizaciji i uspostavljanju najveće srpske developerske konferencije Tarabica koja se dvije godine nije održala zbog pandemijskih uvjeta, ali se očekuje da će iduće godine opet biti održana uživo i sadašnjeg rada kao Product Manager u Microsoftovom Azure Data SQL timu 2022. Premda je tim smješten u Srbiji, developeri, ali i neinženjersko osoblje tima (za koje također ima mjesta) dolaze iz čitavog svijeta.

<strong>Srđan Božović i Milica Kostić, MDCS</strong>
Srđan Božović i Milica Kostić, MDCS

Pored rada na glavnom projektu SQL-a, Microsoft potiče razvoja inicijativa koje se tiču razvoja društvene odgovornosti i koje u konačnici donose poboljšanje života ljudima u regiji. Jedan od programa koje je potaknuto Microsoft je i razvoj portala za osmoškolce i srednjoškolce Petlja za učenje kodiranja te portal za razvoj strojnog učenja uz pomoć eksperata u tom polju.

Microsoftov centar u Srbiji pokrenuo je i Bubble Cup natjecanje za buduće programere i developere na razini srednjih škola i fakulteta koje postoji od 2008. i jedno je od najjačih natjecanja toga tipa uopće.

<strong>Cristina Gonzales Herrero</strong>
Cristina Gonzales Herrero

Microsoftova Christina Gonzalez Herrero, MVP Community Program Manager u Microsoftu, govorila  je, pak, o neobičnim posljedicama pandemijskog rada online i na daljinu koji je zapravo povezao veći broj developera i inženjera, ali i onih neinženjerske struke i to diljem svijeta i omogućio stvaranje osobnih veza i poznanstava čak i u većem obimu nego osobni, fizički susreti u predpandemijskim uvjetima. Dapače, sudjelovanje u online aktivnostima učinilo je osobne veze važnijima za poznavanje lokalnih okolnosti.

Za one, pak, koji razmišljaju okušati se i u Microsoftovom razvojnom centru u Srbiji, poslovi i razvoj karijera su otvoreni za sve koji imaju potrebne kvalifikacije i znanja neovisno o tome odakle dolaze, a pored inženjerskih poslova (timovi rade na razvoju podatkovnih baza, Officea komponenti, Havoc tim na razvoju igraćih enginea i vizualizacija, Math tim na razvoju edukcijskog softvera te drugi timovi s drugim zadacima) otvorena su mjesta i za odnose sa zajednicom, kako unutar Microsofta tako i van njega.