Bitcoin se nakon tri mjeseca vratio na razine iznad 50.000 dolara

Od sredine svibnja cijena bitcoina bila je u području između 30 i 40 tisuća dolara, da bi u protekla dva tjedna ponovno ulagače zahvatio val optimizma i pogurao cijelo kriptotržište u "zeleno"

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. u 15:05

Val optimizma na tržištu kriptovaluta, koji su nedavno pomalo potaknuli Tesla i Amazon, nastavio se i ovoga mjeseca. Nakon sredine svibnja, i pada cijene bitcoina (i većine glavnih altcoina) vrijednost vodeće svjetske kriptovalute vratila se na razine iznad 50.000 dolara. U međuvremenu je ona bila potonula i ispod 30.000, da bi se u samo nekoliko tjedana srpnja i kolovoza oporavila. Od kraja lipnja vrijednost bitcoina je tako do današnjih dana porasla za preko 70%.

Povratak optimizma

Fluktuacije cijene bitcoina nisu ništa neobično, a analitičari ovoga puta govore kako je riječ o povratku u "vladavinu bikova", odnosno da se optimizam među ulagateljima u bitcoin proširio i na ostale kriptovalute. Ukupna vrijednost svjetskog kriptotržišta nedavno je premašila veliku psihološku granicu od čak 2 bilijuna američkih dolara, od čega nešto manje od polovice otpada na bitcoin.

Velik proboj posljednjih je tjedana doživio i cardano, odnosno ADA token. Prvi je puta premašio vrijednost od 2 dolara, čak se približio i razini od 3 dolara, te na račun toga postao kriptovaluta s trećom najvećom tržišnom kapitalizacijom na svijetu, odmah iza bitcoina i ethera.

Porast vrijednosti posljednjih tjedana zahvatio je i ostale vodeće altcoine, kao što su binance coin, XRP, dogecoin i polkadot – gotovo svi bilježe dvoznamenkasti postotni rast vrijednosti u proteklih desetak dana.

Jedan od poticaja za daljnji rast vrijednosti kriptotržišta mogao bi doći i slijedom vijesti da je PayPal, nakon SAD-a, svoju uslugu trgovine kriptovalutama odlučio proširiti i na Ujedinjeno Kraljevstvo. Korisnici ove platforme za plaćanja moći će uskoro na PayPalu kupovati i prodavati bitcoin, ethereum, litecoin te bitcoin cash.