Hrvatska pošta kroz pilot-projekt postaje mjenjačnica kriptovaluta

U zadarskim poštanskim uredima od prošloga je tjedna moguće zamijeniti pet najčešće korištenih kriptovaluta u kune

Sandro Vrbanus srijeda, 24. srpnja 2019. u 13:30

Od 15. srpnja svi domaći i strani korisnici svoje kriptovalute mogu promijeniti u kune u zadarskim poštanskim uredima, priopćeno je danas iz Hrvatske pošte. Rezultat je to provođenja pilot-projekta u sklopu većeg procesa digitalizacije poslovanja, što je jedna od razvojnih strategija Hrvatske pošte.

Kriptovalute imaju zadnjih godina sve više korisnika, a Hrvatska pošta želi, sa svojom mrežom od 1016 poštanskih ureda, pridonijeti njihovoj popularnosti. Ulaskom na tržište digitalnih valuta Hrvatska pošta ima namjeru potvrditi svoj položaj i biti jedan od lidera u digitalnoj transformaciji.

Kriptovalute u pošti

Pilot-projekt ostvaruje se u suradnji s hrvatskom tvrtkom Electrocoin, koja već pet godina vodi servis bitcoin-mjenjacnica.hr, provodi se u tri poštanska ureda u Zadru (Š. Kožičića Benje 1, Josipa Jurja Strossmayera 8 i Ulici akcije Maslenica 1), a pokazat će interes tržišta za ovakvu vrstu usluge.

Cilj Hrvatske pošte je ponuditi mogućnost zamjene kriptovaluta u svim većim naseljima i turističkim središtima u Hrvatskoj.

Zamjena kriptovaluta za kune obavlja se u nekoliko jednostavnih koraka. Nakon podnošenja zahtjeva skenira se QR kod, te korisnik u poštanskom uredu dobiva gotovinu. Trenutačno je moguće zamijeniti pet najčešće korištenih kriptovaluta (bitcoin, ethereum, stellar, ripple i EOS), kažu iz Hrvatske pošte.