Leo Messi za prelazak u PSG plaćen i kriptovalutama

Nogometni klub Paris Saint-Germain prvi je veliki klub koji je u ugovor s novim igračem, i to najboljim na svijetu, ugradio i isplatu u vlastitoj kriptovaluti

Sandro Vrbanus petak, 13. kolovoza 2021. u 13:02

Francuski nogometni klub Paris Saint-Germain ovoga je tjedna odradio jedan od najzvučnijih transfera u nogometnoj povijesti. U svoje su redove doveli možda i najboljeg nogometaša današnjice, ako ne i svih vremena, Argentinca Lea Messija. I dok cijeli svijet piše o nogometnoj i financijskoj strani tog transfera, u PSG-u su odlučili veliku medijsku izloženost iskoristiti i za promociju – vlastite kriptovalute.

Paris Saint-Germain je, naime, još 2018. godine zakoračio u svijet blockchaina i kriptovaluta partnerstvom s kompanijom Socios.com, a pokrenuli su i svoju digitalnu valutu, PSG Token. Kupovinom tog tokena i pripadajućom mobilnom aplikacijom navijači kluba mogu sudjelovati u radu kluba, tj. glasati za pojedine odluke. Primjerice, njih se pita koju će poruku kapetan nositi na traci oko ruke, kako će izgledati službeni klupski autobus ili tunel za igrače na stadionu. Na ovaj način PSG izravnije komunicira sa svojim navijačima.

Foto: C. Gavelle / PSG
Foto: C. Gavelle / PSG

PSG Token sve više vrijedi

Paris Saint-Germain Fan Token, kako je puni naziv ove kriptovalute, u ograničenoj je ponudi od 20 milijuna komada, a trenutačno ih se u cirkulaciji može naći 2,9 milijuna. U danima prije službene potvrde dolaska Lea Messija u klub, interes za PSG Tokenom je porastao, da bi nakon toga i eksplodirao – pa je ovaj token postigao vrijednost od preko 40 dolara. Za usporedbu, prošloga mjeseca moglo ga se kupiti po cijenama između 10 i 20 dolara.

Porastu cijene kumovalo je ne samo potpisivanje ugovora s Messijem, nego i činjenica da je PSG u taj ugovor ugradio i klauzulu prema kojoj je samom Messiju dodijeljena "velika količina" PSG Fan Tokena. To će, poručuju iz kluba, dodatno povezati najboljeg nogometaša svijeta s navijačima PSG-a diljem svijeta, a i pozicionirat će klub kao jednu od "najinovativnijih i avangardnih sportskih franšiza na svijetu".