Ni med walletima ni pravice

Drugim riječima, nejednakost bogatstva koja je inače prisutna u svijetu izražena je i u kriptovalutama, gdje je ogromna količina istih pohranjena na malenom dijelu računa

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. rujna 2018. u 06:00

Diar, stručni tjedni časopis koji se bavi digitalnim valutama, imovinom, te plaćanjima i regulativom ovog sektora, objavio je analizu nejednakosti koja je prisutna u svijetu bitcoina. Tijekom ove godine vrijednost ove kriptovalute značajno je pala, i u blagom silaznom trendu već se nekoliko mjeseci kreće između 6 i 7 tisuća dolara. No, to nije uzburkalo duhove na tržištu.

Naime, Diarova je analiza pokazala kako je na manje od 1% walleta u svijetu pohranjeno oko 55% ukupne količine izrudarenih bitcoina. Ovi veliki kripto-bogataši zajedno su "teški" preko 100 milijardi američkih dolara u bitcoinu, a zanimljivo, njih 42% nije prodalo niti centa (ili bolje rečeno satoshija) tijekom najvećeg rasta cijene u prosincu prošle godine. Naprotiv, 27% ovih velikih računa samo je nastavilo kupovati bitcoine i dodavati ih na svoj saldo.

Više od polovice ukupne mase bitcoina kontroliraju tako računi "teži" od 200 bitcoina, što po sadašnjoj vrijednosti iznosi 1,26 milijuna dolara. Na računima na kojima se nalazi više od 10 bitcoina (preko 60 tisuća dolara) u svijetu je pohranjeno čak 87% svih bitcoina.

Osim kripto-milijunaša, vrlo je vjerojatno da dio ovih računa predstavlja rezerve raznih mjenjačnica. Najvećih pet kripto-burzi na svijetu trenutačno drži oko 3,8% svih bitcoina, odnosno oko 4,2 milijardi dolara vrijednosti.