Novi zaplet oko preminulog vlasnika kriptomjenjačnice QuadrigaCX i izgubljenih milijuna

Traži se ekshumacija i dodatna istraga oko smrti vlasnika mjenjačnice koji je u grob ponio tajnu zaključanog sefa s milijunima dolara. Mnogi sumnjaju da je riječ o prijevari

Sandro Vrbanus nedjelja, 15. prosinca 2019. u 03:12

U veljači ove godine mnogo se govorilo o Kanađaninu Gerryju Cottenu, vlasniku mjenjačnice kriptovaluta QuadrigaCX, koji je u misterioznim okolnostima bio preminuo u Indiji. On je, naime, bio jedina osoba koja je imala pristup tzv. "hladnoj", offline bazi podataka u kojoj je ova kriptomjenjačnica na sigurnom čuvala imovinu svojih klijenata. Njegovom smrću nestala je i lozinka za otključavanje računala koje je jedino moglo poslužiti za otvaranje ovog digitalnog sefa.

Međutim, ubrzo nakon njegove smrti pojavile su se razne teorije urote koje su govorile kako Cotten nije zapravo preminuo, već da je organizirao lažiranje svoje smrti i da se negdje sakrio pod novim identitetom – i da, naravno, živi lagodan život s oko 137 milijuna nestalih dolara u kriptovalutama.

Traži se i ekshumacija

Gerry Cotten
Gerry Cotten

Iako u međuvremenu nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi upućivali na to da je Cotten zaista živ i da pokušava unovčiti svoje kriptobogatstvo, oštećeni klijenti i dalje ne odustaju od ovog slučaja. Njihovi su odvjetnici ovih dana zatražili od kanadske policije dodatnu istragu smrti vlasnika mjenjačnice. U njihovom se zahtjevu navodi i potreba za ekshumacijom tijela kako bi se utvrdio njegovog identitet i točan uzrok smrti.

Jedino što zaista opravdava sumnje oštećenih klijenata Quadrige jest činjenica da je revizija kompanije ove godine pokazala nepropisno baratanje imovinom i značajne transfere novca koji su išli prema Cottenovom računu i osobnim računima njegovih suradnika. Njegova udovica, pak, navodi da za preispitivanje smrti nema nikakvog razloga, te da "joj je slomljeno srce" zbog zahtjeva za ekshumacijom pokojnog joj supruga.