Procurila najava američke vlasti o kriptovalutama, bitcoin ponovno raste

Vrijednost bitcoina ponovno se vratila na razine iznad 40.000 dolara, nakon što je greškom prerano objavljena najava američkih vlasti o nadolazećoj regulativi vezanoj za kriptovalute

Sandro Vrbanus srijeda, 9. ožujka 2022. u 16:15

Krajem siječnja počelo se govoriti o tome da će američke vlasti putem predsjedničke izvršne naredbe početi aktivnije nadzirati tržište kriptovaluta, tj. da će postrožiti određene regulative vezane za digitalnu imovinu. Ovakav potez, očekivano, nije dočekan s odobravanjem u kriptosvijetu, a on u međuvremenu nije niti povučen, vjerojatno iz razloga što se svijet trenutačno suočava sa sasvim drugim vidom krize.

Na stranicama američke nacionalne riznice, odnosno Ministarstva financija, osvanula je ovih dana objava kojom se najavljuje da će američki predsjednik Joe Biden uskoro potpisati rečenu izvršnu naredbu. Kako se nedugo zatim ispostavilo, objava je u javnost greškom puštena prerano. Iako je sa službenih stranica ubrzo nestala, revni su je pratitelji svega vezanoga za kriptovalute uspjeli "uhvatiti". Zabilježio ju je i servis Wayback Machine na ovom mjestu.

Pozitivni tonovi

Ono što je razvidno iz teksta objave, jest da vlasti SAD-a neće ići u strogu regulativu ili nadzor kriptoimovine, kako se ranije sumnjalo. Umjesto toga, "povijesna izvršna naredba" predsjednika Bidena ići će za time da se donese koordinirana i sveobuhvatna politika SAD-a prema digitalnoj imovini. Poticat će se odgovorne inovacije za koje se smatra da mogu imati pozitivne učinke na naciju, potrošače i gospodarstvenike, a bavit će se i rizicima vezanima uz ilegalne aktivnosti kako bi se korisnici što bolje zaštitili.

Vrlo brz preokret iz crvenog u zeleno
Vrlo brz preokret iz crvenog u zeleno

Riznica će biti zadužena za pokretanje partnerstva koje bi trebalo izroditi dokument o budućnosti novca i platnih sustava, uzevši u obzir kriptovalute i njihov značaj u prekograničnom poslovanju. Doznaje se i kako će jedan od predloženih koraka biti razmatranje treba li SAD-u službena nacionalna digitalna valuta.

Posljedica ovog preuranjenog, ali prema kriptovalutama pozitivno intoniranog priopćenja, vidljiv je skok vrijednosti bitcoina. U posljednja 24 sata ona je porasla za gotovo 9%, a bitcoinom se ponovno trguje po cijenama višima od 42.000 dolara, što je jedna od viših razina otkako je započela rusko-ukrajinska kriza. Sada se samo čeka da stvar dođe i službeno na red, odnosno da Biden potpiše, očito već napisanu, odluku.

📢 Besplatna dostava

TOP!

iPad 9th

10.2", WiFi, Bluetooth, GPS, 64GB. Idealan je za posao ili zabavu.

3.249 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, glazbeni streaming, Hi-Res audio reprodukcija, Heos aplikacija, Amazon Alexa, Airplay 2, Bluetooth, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

2.899 kn Kupi

Stand-mount zvučnici

DALI OBERON 3

Bass Reflex, 7" drvena vlakna woofera, 29 mm mekana kupola visokotonca, 47 - 26,000 Hz, 87 dB, 6 ohma, 108 dB, 25 - 150 W.

3.599 kn Kupi