Vlasti SAD-a žele regulirati kriptovalute kao pitanje nacionalne sigurnosti

Velika volatilnost tržišta kriptovaluta, zorno prikazana ogromnim padom u drugoj polovici siječnja, ponukala je Bidenovu administraciju na pisanje izvršne naredbe kojom bi se postrožile regulative

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 31. siječnja 2022. u 12:50

Jedna od najčešćih kritika na račun Demokrata, kada god su oni na vlasti u SAD-u, jest da pokušavaju pretjerano regulirati sve i svašta, odnosno novim i kompliciranim federalnim ili državnim propisima riješiti sve probleme koji postoje. S druge strane, zagovornici kriptovaluta kao njihovu najveću prednost upravo ističu slobodu od svih mogućih regulativa koje prate financijski ili bankarski sektor. Što se, dakle, dogodi kada kriptovalute počnu "divljati", a Amerikom vlada član Demokratske stranke? Pogodili ste – plan nove regulative.

Bidenova administracija zamijetila je ogromni pad vrijednosti tržišta kriptovaluta ovoga mjeseca, i uvidjela da bi velika volatilnost tog tržišta mogla mnoge građane lako i brzo osiromašiti. Osim velikih promjena cijena bitcoina i drugih vodećih oblika kriptoimovine, na popularnosti su prošle godine značajno dobili i NFT-i, čije je tržište gotovo s nule naraslo na 41 milijardu dolara.

Čeka se izvršna naredba

Sve navedeno upalilo je "crvene lampice" u Bijeloj kući, pa Joe Biden i suradnici imaju plan u narednim tjednima izdati izvršnu naredbu kojom će pozvati nadležne federalne agencije na uvođenje strožih propisa u područje digitalne imovine. Ova inicijativa obuhvatit će kriptovalute, NFT-e i svu sličnu imovinu, i to kao "pitanje nacionalne sigurnosti".

U konačnici bi trebao biti stvoren sveobuhvatni set zakona i propisa koji će koherentno predstaviti politiku Bijele kuće prema kriptotržištu, doznaje se iz vrha vlasti SAD-a. U donošenje propisa bit će uključeni i savjetnici za nacionalnu sigurnost i ekonomiju, financije, kao i ministarstvo unutarnjih poslova te državna riznica.

Budući da se kriptovalute lako sele preko nacionalnih granica, Bidenovi se ljudi planiraju o ovom pitanju konzultirati i s međunarodnim partnerima.