"Rješenja" Hanfe o plaćanju poreza na kriptovalute obična su prevara

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih poruka poslanih e-mailom, u kojima se od građana traži uplata poreza

Sandro Vrbanus petak, 3. svibnja 2024. u 15:20

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ponovo je ovoga tjedna upozorila građane na sve učestaliju pojavu lažnih poruka elektroničke pošte, u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze. U tim porukama koristi se lažni memorandum i logotip Hanfe te se građane na razne načine zastrašuje i navodi na uplate na račune prevaranata.

Cilja se na ulagače u kriptovalute

U najnovijim dopisima, čiji primjer donosimo u nastavku, poziva ih se na tzv. uplatu poreza na dobit nastale uslijed trgovanja kriptovalutama. U njima se napominje da je građanin dužan po primitku dokumenta odgovorom na e-mail zatražiti podatke računa za uplatu, čime ga se uvlači u komunikaciju i prevaru, kažu iz Hanfe te navode kako je došlo do jedne od prevara:

"U takvoj se situaciji našla građanka koja je uputila pritužbu Hanfi. Ona je dobila dopis na fiktivnom memorandumu Hanfe s potpisom predsjednika Upravnog vijeća, u kojem ju se obavještava o tzv. dospijeću oporezivih sredstava na njezin osobni bankovni račun te se od nje traži uplata poreza kako bi mogla povući ta sredstva. U dopisu se navodi IBAN njezina računa u banci u Hrvatskoj, opisuju se različite regulative na osnovi kojih bi trebala uplatiti porez u iznosu od 10% od ukupne dobiti ostvarene tijekom trgovanja na tržištu kriptovaluta s inozemnim društvom te se poziva da pošalje e-mail kako bi dobila podatke banke za uplatu spomenutog iznosa poreza. Nakon odgovora na dopis dobila je upute oko uplate poreza u banci sa sjedištem u Poljskoj, kojoj je spomenuti iznos nažalost i uplatila", navode iz Hanfe.

Primjer lažne poruke
Primjer lažne poruke

Iz iste agencije podsjećaju i da se ona ne bavi izdavanjem dokumenata u vezi s porezima, niti je to njezina nadležnost te da je već iz samog dokumenta vidljivo da je riječ o lažnom dokumentu. On je, naime, prepun gramatičkih i pravopisnih pogrešaka. Stoga ponovno upozoravaju i pozivaju građane da ne nasjedaju na takve lažne poruke te da se u slučaju bilo kakvih nedoumica jave direktno na telefon Hanfe: 01/6173-200 ili e-mail: info@hanfa.hr.