SpaceX na Mjesec šalje satelit plaćen dogecoinom

"Doslovno ćemo poslati dogecoin na Mjesec", najavio je nedavno Elon Musk, da bi sada počeo s ispunjavanjem ovog obećanja. Kriptozajednica je, dakako, oduševljena

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. svibnja 2021. u 13:23

Povezanost tvitova Elona Muska i "meme" kriptovalute dogecoin, pokrenute iz šale, već smo opisali u ovom tekstu. Dogecoin je od objave tog teksta doživio još nekoliko uspona i padova vrijednosti, najvišu cijenu imao je protekle subote na oko 72 centa, a do danas je zadržao status četvrte ukupno najvrjednije kriptovalute na svijetu.

Iste te subote Musk je gostovao u američkom vrlo gledanom zabavnom showu Saturday Night Live, a njegov nastup nije mogao proći bez spominjanja dogecoina. No, iako su mnogi očekivali veliki uzlet cijene, dogecoin je nakon te epizode još izgubio na vrijednosti pa se ona sada kreće oko 50 centi.

"To the Moon!"

Novu nadu ulagačima sada daje novi Muskov tvit. Ranije je on najavljivao da će "doslovno poslati dogecoin na Mjesec", a ne samo njegovu cijenu. Sada je poznato i kako to misli ostvariti. SpaceX će, naime, organizirati lansiranje rakete prema Mjesecu, ona će na sebi ponijeti maleni 40-kilogramski CubeSat satelit s fizičkim dogecoinom, a cijela će misija biti financirana u, naravno, dogecoinu.

Misiju DOGE-1 pokrenula je organizacija Geometric Energy Corporation, koja će SpaceX-u platiti lansiranje istraživačkog satelita u Mjesečevu orbitu ovom kriptovalutom.

"Plaćanje misije dogecoinom pokazuje kako je ova kriptovaluta brza, pouzdana i kriptografski sigurna digitalna valuta koja radi i kada tradicionalne banke ne rade, a dovoljno je sofisticirana da bi se njome financirala komercijalna svemirska misija", poručili su iz Geometric Energy Corporationa, koji se nada da su ovim potezom postavili presedan, te da će dogecoin biti i dalje korišten u svemirskim misijama.

Lansiranje misije DOGE-1 raketom Falcon 9 trebalo bi se dogoditi u prvom tromjesečju sljedeće godine. Oduševljenje u kriptozajednici je, kao i do sada, na visokoj razini.