Iduće godine stiže Mac računalo s 12-jezgrenim ARM čipom

Bloomberg navodi informaciju kako Apple razvija cijelu seriju ARM čipova za svoja Mac računala, što uključuje i ARM čip s 12 procesorskih jezgri za Mac računalo koje stiže iduće godine

Matija Pavlić petak, 24. travnja 2020. u 07:00

Već su neko vrijeme prisutne glasine kako Apple priprema Mac računala koja umjesto Intelovih Core procesora sadrži Appleove ARM čipove.

Nove informacije donosi Bloomberg, navodi se posebni Appleov projekt s kodnim imenom Kalamata koji uključuje razvoj cijele serije čipova posebno konstruiranih za uporabu u budućim Mac računalima, poglavito kako bi se smanjila ovisnost o Intelu.

Tvrtka iz Cupertina navodno radi na tri različita Mac čipa koji se baziraju na dizajnu A14 čipa planiranog za iduće iPhone i iPad modele. Za realizaciju samih čipova pobrinula bi se tvrtka TSMC sa svojim 5-nanometarskim proizvodnim procesom.

Adut ovih čipova bit će 12 procesorskih jezgri, od čega će njih osam ostvarivati maksimalne performanse (te jezgre imaju kodno ime Firestorm), a njih četiri su tu radi energetske učinkovitosti (kodno ime Icestore). No čini se da su čipovi s 12 procesorskih jezgri samo početak jer se u budućnosti planiraju čipovi s još više procesorskih jezgri.

Projekt Kalamata uključuje i razvoj drugih čipova namijenjenih nekim specifičnim zadaćama na Mac računalima kao što su sigurnost i ušteda energije.

Usporedno s razvojem čipova Apple radi i na platformi koja će omogućiti razvoj aplikacija koje su kompatibilne kako s Intelovim procesorima tako i budućim ARM čipovima nastalim u sklopu Kalamata projekta. Alat se temelji na Catalyst tehnologiji koja omogućuje razvoj iPad aplikacija koje se mogu pokrenuti i na Mac računalima.