Primebook, prijenosno računalo s Androidom

Nakon ne baš uspješnih projekata baziranih na Remix OS-u stiže jedan sličan – Primebook laptop koji se temelji na Prime OS-u koji svoje korijene također vuče iz Androida

Stjepan Bilić utorak, 24. travnja 2018. u 06:30

Jide, tvrtka koja je stajala iza Remix OS-a odustala je od njegovog razvoja još u srpnju 2017. godine. Time je završen i razvoj mini računala i ostalih uređaja koji su se temeljili na Remix OS-u. No to ne znači da je time došao i kraj prijenosnim i desktop računalima s Androidom.

Naime, upravo je indijski startup Floydwiz Technologies kreirao jedan takav uređaj, točnije prijenosno računalo Primebook koje pogoni Prime OS. Softver svoje korijene vuče iz Androida Nougat, a u pripremi je i novija inačica koja će se temeljiti na Oreu.

Kako stoji na službenoj stranici Floydwiz Technologies smatra kako je njihov Primebook savršen spoj jeftinijih prijenosnika s Windowsima te tableta s Androidom. Naime, za razliku od navedenog dvojca, Primebook ispunjava sva tri zahtjeva (vidi tablicu) – podršku za Android aplikacije, podršku za edukativne aplikacije te multitasking.

Što se samog hardvera tiče Primebook 14-inčni HD zaslon sa TN panelom, pokreće ga 64-bitni Rockchip RK3288 SoC čije četiri jezgre rade na brzini od 1,8 GHz. Vezano uz radnu i podatkovnu memoriju proizvođač se odlučio na konfiguraciju s 2 GB (LPDDR3) RAM-a i 64 GB podatkovnog prostora.

Primebook dolazi s tvorničkom podrškom za Wi-Fi (802.11 b/g/n) i Bluetooth (4.0) tehnologije. Od portova na raspolaganju su dva USB 3.0 (Type-A) porta, jedan 3,5-milimetarski audio port te jedan mini HDMI port. Proširenje podatkovnog prostora moguće je putem čitača memorijskih kartica (microSD do 256 GB). Baterija je kapaciteta 10.000 mAh i autonomije do 8,5 sati.

Kako smo već naveli softversku stranu uređaja čini Prime OS koji prema navodima proizvođača ima 30% manju potrošnju baterije od klasičnog Androida. Također Prime OS se odlikuje i 3 puta boljim performansama u odnosu na bilo koji Android emulator. Prime OS ima Start Menu, podršku za više „prozora“ u Android aplikacijama, centar s obavijestima i druge značajke.

Detaljnije informacije o Primebooku i Prime OS-u možete proučiti na službenim stranicama proizvođača. Za sada nema informacija kada bi se i po kojoj cijeni Primebook mogao pojaviti u trgovinama.