PRIME J4005I-C - Mini-ITX ploča sa Gemini Lake procesorom u paketu

Asus je predstavio novu matičnu ploču za Mini-ITX sustave – Prime J4005I-C koja između ostalog dolazi u konfiguraciji s Intelovim Celeronom iz serije Gemini Lake

Stjepan Bilić četvrtak, 8. ožujka 2018. u 07:00

Asus je predstavio novu matičnu ploču za Mini-ITX sustave. Riječ je o modelu Prime J4005I-C uz kojeg dolazi i procesor, Intelov Celeron J4005 iz Gemini Lake serije.

Navedeni procesor odlikuje se s dvije jezgre i dva threada te osnovnom brzinom od 2.0 GHz i Boost brzinom do 2,7 GHz. Zbog TDP-u od 10 W ovaj procesor ne treba aktivno hlađenje već je dovoljan pasivan hladnjak. Zahvaljujući tome, ova matična ploča može biti dobar temelj za izgradnju nečujne konfiguracije za mjesta na kojima je potrebna gotovo apsolutna tišina ili za POS kioske.

Nadalje, Prime J4005I-C ima dva memorijska utora u koje je moguće ugraditi do 8 GB DDR4 memorije (2.400 MHz). Za potrebe podatkovnog prostora Asus je osigurao jedan M.2 (2280) utor te dva SATA 3.0 utora na koje se mogu spojiti klasični, 2,5-inčni HDD ili SSD uređaji.

Od ostalih portova tu su jedan Gigabitni LAN port, dva PS2 porta, po dva USB 3.1 i USB 2.0 porta te po jedan D-Sub, HDMI i COM port. Iz konfiguracije nisu izostali ni 3,5-milimetarski audio portovi.

Asus ističe kako je matična ploča kompatibilna s više od tisuću različitih komponenti i uređaja te kako jamče vrijeme valjanosti duže od osam tisuća sati. Detaljne specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača.