Google i DeepMind pokrenuli veliki jezični model kliničkog znanja

Ekspertni sustav Med-PaLM iz Googlea nudi odgovore na medicinska pitanja na razini procjena kvalificiranih medicinskih stručnjaka i bolje točnosti od Flan-PaLM-a

Mladen Smrekar utorak, 10. siječnja 2023. u 12:44
Sudeći prema prvim reakcijama, MedPaLM postiže iznenađujuće dobre rezultate 📷 vector4stock
Sudeći prema prvim reakcijama, MedPaLM postiže iznenađujuće dobre rezultate vector4stock

Google i DeepMind nedavno su pokrenuli veliki jezični model namijenjen pružanju sigurnih i korisnih odgovora u području medicine. Njihov MedPaLM kombinira HealthSearchQA, novi skup podataka s besplatnim odgovorima na medicinska pitanja koja se traže na mreži, sa šest postojećih skupova podataka s odgovorima na pitanja koji pokrivaju profesionalne medicinske preglede, istraživanja i upite potrošača.

Često postavljana pitanja

MedPaLM se bavi pitanjima višestrukog izbora i pitanjima medicinskih stručnjaka i laika koristeći različite skupove podataka iz MedQA, MedMCQA, PubMedQA, LiveQA, MedicationQA i MMLU. Dodan je i novi skup podataka HealthSearchQA koji se sastoji se od 3375 često postavljanih pitanja. 

MedPaLM  odgovara na pitanja medicinskih stručnjaka i laika
MedPaLM odgovara na pitanja medicinskih stručnjaka i laika

Med-PaLM tvrdi da radi posebno dobro, posebno u usporedbi s Flan-PaLM-om, ali još uvijek nije sposoban nadmašiti procjenu medicinskog stručnjaka; zasad je 92,6 posto odgovora Med-PaLM-a bilo jednako odgovorima koje su generirali kliničari (92,9 posto).

Sigurniji od kliničara

To je iznenađujuće dobar rezultat jer je samo 61,9 posto dugotrajnih Flan-PaLM odgovora bilo u skladu s procjenama liječnika. Istovremeno, smatra se da 5,8 posto odgovora Med-PaLM-a potencijalno pridonosi negativnim posljedicama, u usporedbi sa 6,5 posto odgovora koje su generirali kliničari i 29,7 posto odgovora Flan-PaLM-a. To znači da su odgovori koje nudi Med-PaLM sigurniji.

Ovo nije prvi put da se Google upustio u zdravstvo temeljeno na umjetnoj inteligenciji. U svibnju 2019. kompanija je obučila umjetnu inteligenciju dubokog učenja za otkrivanje raka pluća u CT skenovima koja radeći jednako dobro ili bolje od kvalificiranih radiologa, s više od 94 posto točnosti.

Model za probir

U svibnju 2021. Google je predstavio i dijagnostičku umjetnu inteligenciju za kožna oboljenja, namijenjenu vlasnicima pametnih telefona. Aplikacija dakako nije zamijenila ulogu profesionalnog dermatologa, ali predstavlja značajan iskorak u području UI zdravstvene zaštite.

Google je predstavio i dijagnostičku umjetnu inteligenciju za kožna oboljenja
Google je predstavio i dijagnostičku umjetnu inteligenciju za kožna oboljenja

Krajem prošle godine Google Health je prototip licencirao iCAD-u, tvrtki koja izrađuje inovativnu medicinsku opremu za otkrivanje raka. Ovaj UI model može se koristiti za probir raka dojke.