Facebook gasi svoje dvije aplikacije za koje nikad niste čuli

Mobilne aplikacije Hobbi i Lasso trebale su biti nešto poput Pinteresta i TikToka, no Facebook će ih nakon mlakog interesa korisnika ugasiti i eksperiment proglasiti neuspješnim

Sandro Vrbanus petak, 3. srpnja 2020. u 12:45

Nije ništa neobično da Facebook pokušava pridobiti nove ili zadržati stare korisnike eksperimentirajući s novim mobilnim aplikacijama. No, koliko mi pratimo ovu scenu, niti jedna javno lansirana Facebookova aplikacija, koja je trebala biti nešto drugo osim društvene mreže, nije zaživjela. Najnoviji dodatak nizu neuspješnih eksperimentalnih projekata su mobilne aplikacije Hobbi i Lasso – za koje, ako ne čitate vijesti vrlo pažljivo – vjerojatno niste do sada čuli.

Hobbi je trebao biti Facebookov odgovor na Pinterest, te poslužiti ljudima da dokumentiraju svoje hobističke uradi sam projekte. Lansiran je tek prije nekoliko mjeseci, protekle veljače, no od tada je prikupio manje od 10 tisuća preuzimanja. Svojeg konkurenta Pinterestu nedavno je predstavio i Google, a još ćemo vidjeti kako će njima ići ulazak u ovu kategoriju aplikacija. Facebooku, očito, to nije pošlo za rukom.

Druga Facebookova aplikacija koja se gasi je Lasso, za koji su se nadali da bi mogao konkurirati TikToku. Lansirali su ga krajem 2018. godine kada je kineska hit-aplikacija već imala pola milijarde korisnika, ali se još nije bila proširila na zapad. No, nakon nešto više od godinu i pol, Lasso je tek u Meksiku postigao koliko-toliko zapažen uspjeh s 80 tisuća aktivnih korisnika. Na ostalim tržištima gdje je bio dostupan (u SAD-u i Južnoj Americi) nije se proslavio. Na iOS-u je imao toliko malo korisnika da nije uspio niti ući u statistike.

Hobbi i Lasso svoj će životni put završiti 10. srpnja, njihovim je malobrojnim korisnicima dojavljeno kroz aplikacije.