Mobilna aplikacija Školske knjige Asistent pomaže učiteljima u pripremi nastave

Multidisciplinarni je stručni tim Školske knjige usavršio je mobilnu aplikaciju posve prilagođenu specifičnim potrebama hrvatskih učiteljica i učitelja, koja im štedi vrijem u pripremi nastave

Bug.hr utorak, 18. svibnja 2021. u 18:15

Brojni sati koje su hrvatske učiteljice i učitelji dosad trošili na pripremanje nastave postaju prošlost zahvaljujući revolucionarnoj aplikaciji Asistent koju je prošle godine razvila i proteklih mjeseci usavršila domaća nakladnička kuća Školska knjiga. Inovativna aplikacija, jedinstvena u Hrvatskoj i svijetu, izrađena je prema povratnim informacijama učitelja i sasvim je u skladu s njihovim stvarnim potrebama.

Manje administracije za učitelje

Asistent omogućuje učiteljicama i učiteljima da se manje bave administracijom te da dragocjeno vrijeme posvete onima kojima je to najpotrebnije – učenicima. Svakodnevno se pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije obavlja u samo nekoliko sekundi pomoću jedinstvenog i cjelovitog softverskog rješenja u čijoj je izradi sudjelovalo gotovo 500 stručnjaka iz raznih područja.

U velikome multidisciplinarnome timu, predvođenom programerima i urednicima Školske knjige, izmjenjivali su se vrhunski stručnjaci: autori udžbenika, dizajneri, promotori, edukacijski rehabilitatori, psiholozi, socijalni psiholozi, logopedi, učitelji i drugi stručni suradnici, kažu iz Školske knjige.

Ušteda vremena

Matilda Bulić, direktorica školskog programa, ističe kako je stručni tim Školske knjige osmislio i usavršio Asistenta nastojeći podržati učitelje u svakom segmentu njihova posla, u napornoj borbi s administracijom, kreativnom procesu pripreme nastavnih materijala ili lakšem pronalasku digitalnih sadržaja.

"Pripremajući materijale za jedan školski sat, učitelji potroše najmanje 30, a ponekad i 90 minuta. Sada to vrijeme mogu uštedjeti pomoću Asistenta, digitalnog tajnika za učitelje, koji u nekoliko sekundi pregledava i sortira digitalne materijale Školske knjige po razredu, predmetu i rasporedu. Nakon što se korisnik registrira i unese svoj raspored, Asistent iz našeg repozitorija posloži sve materijale točno prema tom rasporedu" pojašnjava Matilda Bulić.

Najvažniji zadatak učitelja, smatra direktorica školskog programa u Školskoj knjizi, poticanje je žeđi za znanjem; manje je bitno hoće li učenici upamtiti neke činjenice jer do njih mogu lako doći ako to žele. Nažalost, učitelji troše mnogo vremena ispunjavajući administrativne obveze, moraju osmišljavati nastavni sat, voditi računa o rokovima, kurikulumima…

Upotrebom Asistenta učitelji ne samo što štede vrijeme za pripremu nastave već imaju i pomoć u prilagodbi nastave učenicima s teškoćama. Osim toga, uz svaki je nastavni sat dostupan i probran digitalni sadržaj te korisne poveznice vezane uz nastavno gradivo, a sve je to učiteljima dostupno u samo nekoliko klikova. Više informacija o funkcionalnostima aplikacije (dostupne za iOS i android) pogledajte ovdje.