Superheroji i chatboti pomažu djeci da steknu samopoštovanje

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu predstavili su aplikaciju koja djeci pomaže da razviju vještine poput samosvijesti i upravljanja emocijama

Mladen Smrekar petak, 21. srpnja 2023. u 06:00
Superheroj Zip djecu uči da govore pozitivno sami sa sobom kroz niz lekcija 📷 UW
Superheroj Zip djecu uči da govore pozitivno sami sa sobom kroz niz lekcija UW

Televizijski programi poput "Ulice Sesame", "Mister Rogersa" i "Susjedstva tigrića Daniela" pokazali su da TV može pomoći djeci u kultiviranju socioemocionalnih vještina. Informatičari Sveučilišta Washington odlučili su uraditi nešto slično za pametne uređaje i izradili chatbot koji djeci nudi zabavu i obrazovne mogućnosti bez invazivnog skupljanja podataka koje ugrožava privatnost djece. 

Pozitivni samorazgovor

Tako je nastala aplikacija "Self-Talk with Superhero Zip" koja koristi chatbot za podučavanje djece pozitivnom samorazgovoru (self-talk). U psihologiji ovaj termin opisuje nesvjesni razgovot sa samim sobom ili svojim unutarnjim glasom. Ovaj unutarnji glas kombinira svjesne misli s usvojenim uvjerenjima i predrasudama kako bi stvorio unutarnji monolog. 

Uzore za izradu UI chatbota informatičari su pronašli u dječjim TV emisijama Televizijski programi poput "Ulice Sesame", "Mister Rogers" i "Susjedstvo tigrića Daniela"
Uzore za izradu UI chatbota informatičari su pronašli u dječjim TV emisijama Televizijski programi poput "Ulice Sesame", "Mister Rogers" i "Susjedstvo tigrića Daniela"

Aplikacija funkcionira tako da djeca razgovaraju s pripovjedačem o superheroju zvanom Zip. Ovaj audio chatbot djecu uči da govore pozitivno sami sa sobom kroz niz lekcija. Pokazalo se kako nakon samo tjedan dana razgovora većina djece može objasniti koncept pozitivnog samorazgovora, stvari koje ljudi govore sami sebi, bilo zvučno ili mentalno, i primijeniti ga u svakodnevnom životu. A djeca koja su prije studije imala negativan govor o sebi, uspjela su tu naviku promijeniti u pozitivnu.

Obrazovni chatbot

Aplikacija je još uvijek prototip i trenutno nije javno dostupna, a nalazi testiranja predstavljeni su na nedavnoj konferenciji Interaction Design and Children 2023. Njeni tvorci žele je učiniti dostupnom široj publici. Trenutno istražuju mogućnosti integracije velikih jezičnih modela, sustava koji pokreću tehnologiju poput ChatGPT-a, u njihov prototip i proširiti sadržaj aplikacije.

Aplikacija "Self-Talk with Superhero Zip"  📷 UW
Aplikacija "Self-Talk with Superhero Zip" UW

Više je razloga za razvoj obrazovnog chatbota. Pozitivan razgovor sa samim sobom pokazao je niz dobrobiti za djecu, od poboljšanih sportskih rezultata do povećanog samopoštovanja i manjeg rizika od depresije. I prethodne studije pokazale su da djeca mogu naučiti razne zadatke i sposobnosti od chatbota, a potrebna su daljnja istraživanja kako bi se vidjelo kako i koliko oni mogu pomoći djeci da steknu i nužne socioemocionalne vještine.