FCC istražuje Samsung i Apple zbog prevelikog zračenja mobitela

Američka agencija za nadzor telekomunikacijskog tržišta, potaknuta medijskim napisima o previsokim razinama zračenja nekih modela iPhonea i Galaxyja, pokrenula je istragu

Sandro Vrbanus srijeda, 28. kolovoza 2019. u 06:00

Američki list Chicago Tribune prošloga je tjedna objavio rezultate neovisnog mjerenja razine zračenja koje su proveli u suradnji s kalifornijskim laboratorijem RF Exposure Lab. Ovo je mjerenje pokazalo kako Appleovi mobiteli iPhone 7, iPhone 8, iPhone X, kao i Samsungovi Galaxy S8, Galaxy S9 i Galaxy J3, te Motorolin Moto e5 emitiraju zračenja na razinama višima od onih koje dopuštaju pravila FCC-a (Američke federalne agencije za nadzor tržišta telekomunikacija).

Na testovima koji su pokazali preveliko zračenje ono je mjereno u slučajevima kada je mobitel postavljen tik uz ljudsko tijelo, dakle ili tijekom poziva ili dok se nalazi u džepu. Bitno je ovdje napomenuti da je zračenje mobitela neionizirajuće i da nema dokaza o njegovoj štetnosti.

Tužba i istraga

Nakon što su ovi podaci objavljeni, protiv Applea i Samsunga odmah je pokrenuta i tužba. FCC je također promptno reagirao te je odmah pokrenuo istragu koja bi trebala pokazati koliko zračenja ovi mobiteli, i u kojim situacijama, zaista emitiraju.

Iz Applea su za Chicago Tribune izjavili kako su nova mjerenja pogrešna, te kako su svi modeli iPhonea izrađeni u skladu s pravilima FCC-a. Iz Samsunga su isto tako službeno stali iza svojih protokola i testiranja i izjavili da se svi njihovi uređaji uklapaju u FCC-jeva ograničenja. Proizvođači se također ograđuju od ovog testa za koji kažu kako nije obavljen u skladu s važećom regulativom, a napominju i da u nekim slučajevima nije došlo do aktiviranja senzora blizine tijela, pa je izmjereno zračenje bilo veće nego što bi bilo u stvarnim uvjetima korištenja.