GALERIJA: Xiaomi 12S Ultra - jedan njegov primjerak - posjetio je Hrvatsku i Bug

Xiaomi je seriju 12S predstavio početkom ljeta, najavivši strateško partnerstvo s Leicom, no najmoćniji model, Xiaomi 12S Ultra, nije namijenjen za europska tržišta... Ipak, s jednim primjerkom smo se poigrali...

Dragan Petric ponedjeljak, 19. rujna 2022. u 11:09

Strateško partnerstvo Xiaomija s Leicom urodilo je plodom, što se najviše odrazilo na 12S Ultra mobitelu koji svojom kamerom želi 'pomesti' konkurenciju. Uređaj smo imali prilike "ugostiti" u Bugu, iako neće biti u prodaji u Hrvatskoj, obzirom da niti nije namijenjen za europsko tržište...

Podsjetimo, uz 12S i 12S Pro modele, Xiaomi je na svom događaju održanom početkom ljeta u Kini predstavio i svoj novi najbolji mobitel – 12S Ultra. Riječ je, naime, o pravom „ultra“ mobitelu, koji donosi vodeće specifikacije, kao i impresivnu glavnu kameru s potpisom Leice.

Xiaomi 12S Ultra ima veliki 6,73-inčni E5 Super Amoled zaslon razlučivosti 1.440 x 3.200 te frekvencije osvježavanja od 120 Hz. Mobitel dolazi i s AdaptiveSync Pro podrškom, što mu omogućuje da mijenja frekvenciju osvježavanja ovisno o situaciji (od 1 Hz do 120 Hz), osiguravajući korisniku glatko iskustvo, istovremeno štedeći bateriju.

Pogoni ga novi Snapdragon 8+ Gen 1, koji dolazi s 8 ili 12 GB RAM-a te 256, odnosno 512 GB UFS 3.1 memorije. Riječ je o Qualcommovom flagship SoC-u, koji u usporedbi s prethodnikom donosi 10-postotno poboljšanje u procesorskim i grafičkim performansama, kao i 30 posto veću energetsku učinkovitost.

Kako bi se dodatno spriječilo pregrijavanje mobitela pri igranju grafički zahtjevnijih videoigara, 12S Ultra dolazi s inovativnim 3D mehanizmom hlađenja, koji koristi kapilarnu mrežu za pumpanje tekućine za hlađenje, kondenzirane na strani suprotnoj od zagrijanog područja uređaja.

No, glavna stavka kod ovog mobitela upravo je 50,3-megapikselna glavna kamera od 23 mm, koja se može pohvaliti Sonyjevim novim 1-inčnim IMX989 senzorom. U ovom trenutku, to je najveća kamera na bilo kojem predstavljenom mobitelu, koja ujedno donosi i najveće pojedinačne piksele od 3,2 µm u svom 4-u-1 grupiranom načinu rada od 12,5 MP.

Svoju je ulogu svakako odigrala i Leica, koja je ovom mobitelu pružila svoje stručno znanje u pogledu dizajna optike i softvera za snimanje. Iznad 1-inčnog senzora kamere nalazi se 8P asferična leća, a kako bi nestali problemi kao što su odbljesak, ghosting i kromatska aberacija, dodan je i specijalni antireflektivni premaz, tintni premaz ruba leće, ciklički olefinski kopolimerni materijal i filtar infracrvenog svjetla s tehnologijom nanošenja spin coatinga.

Sa softverske strane, 12S Ultra nudi i dva fotografska stila, Leica Authentic Look i Leica Vibrant Look, a tu su i specijalni Leica filtri poput Leica Vivid, Leica Natural, Leica BW Natural i Leica BW High Contrast. Također, potrebno je istaknuti kako je ovo prvi Android mobitel koji podržava video snimanje i reprodukciju u Dolby Vision HDR tehnologiji.

Uz impresivnu glavnu kameru od 50,3 MP, 12S Ultra ima i ultraširoki 48-megapikselni Sony IMX586 senzor, kojeg je koristio Mi 11 Ultra. Na koncu, tu je i telefoto kamera od 48 MP, dok se u zaslonu vješto smjestila 32-megapikselna prednja kamera za selfije, video pozive, snimanje Instagram Storyja i svega što korisnicima može pasti na pamet.

Xiaomi 12S Ultra dolazi s baterijom od 4.860 mAh, koja podržava brzo žično punjenje od 67 W, bežično od 50 W te reverzibilno 10-vatno punjenje. Osim toga, ovaj mobitel ima i dva prilagođena Xiaomi Surge čipa za upravljanje baterijom – Surge P1 Charging koji štiti od prekomjernog punjenja i Surge G1 koji produžuje izdržljivost baterije.

Od ostalih značajki, tu su stereo Harman Kardon zvučnici s podrškom za Dolby Atmos, IP68 certifikat otpornosti na vodu i prašinu te Gorilla Glass Victus zaštita ekrana. Xiaomi 12S Ultra bit će dostupan za kupnju samo na kineskom tržištu po cijeni od oko 860 eura u crnoj i tamno zelenoj boji.