Kamera OnePlus 8 Pro telefona vidi kroz predmete i odjeću

Najnoviji flagship tvrtke OnePlus – OnePlus 8 Pro ima jedan feature koji bi im s pravne strane mogao zadati glavobolju – „rendgenski vid“, zbog kojeg kamera „vidi“ kroz plastiku i odjeću

Stjepan Bilić subota, 16. svibnja 2020. u 14:00

OnePlus je prije mjesec dana predstavio svoj novi flagship – OnePlus 8 Pro. Sve vezano uz hardver i cijenu uređaja možete saznati u našem ranijem tekstu putem ove poveznice. Tema ovog puta će biti jedan (ne)zgodan feature kojeg su otkrili sami korisnici, ali ne i proizvođač uređaja, jer da jest sumnjamo da bi kao takav bio pušten u prodaju.

Naime, živimo i radimo u vrijeme mnogih odredbi kojima se štite korisnička prava, dok ih istovremeno ti isti korisnici nude na pladnju putem različitih društvenih mreža. I to je u redu, tko voli nek' izvoli. No, nedavno je otkriveno kako kamera spomenutog telefona ima mogućnost „gledanja“ kroz pojedine predmete, točnije kroz plastiku i odjeću. Srećom ne u onolikoj mjeri koliko bi vidio neki protagonist holivudskog filma, ali opet dovoljno da se OnePlus 8 Pro učini dijelu publike zanimljivijim od ostalih uređaja na tržištu.

Otkriveno je kako odabirom filtera Photochrom kamera telefona može vidjeti kroz tanku plastiku (kroz istu bi vidjeli i da u nju usmjerite jači izvor svjetla) te kroz pojedinu odjeću (tanju) crne boje. Kako su objasnili „pronalazači“ ove značajke kamera ne vidi stvarno kroz navedene predmete, već bilježi infracrveno zračenje koje je ljudskom oku nevidljivo te poput naočala za noćno gledanje ili termalnih kamera ocrtava obrise „gledanog“ predmeta.

Kako se proširila vijest o ovome tako su korisnici pokušali i druge telefone natjerati da aktiviraju svoj „rendgenski vid“. Guilherme Rambu je to to pošlo za rukom s TrueDepht kamerom na njegovom iPhoneu. Dokaz o tomu je objavio na Twitteru. Postupak za aktiviranje ove značajke na iPhoneu je nešto komplicirani u odnosu na OnePlus 8 Pro, iPhone mora biti jailbreakan.

OnePlus je odbio da ti službeni komentar na novootkrivene mogućnosti svog flagshipa. No, za očekivati je da će zbog mogućih tužbi ovaj feature nestati s nekom od idućih nadogradnji softvera.