Kuo: Apple planira otkazati novi iPhone SE

iPhone SE 4 trebao bi doći s modernijim dizajnom, što u konačnici znači i veće troškove proizvodnje za Apple, zbog čega razmatraju otkazivanje tog modela

Matej Markovinović četvrtak, 22. prosinca 2022. u 18:26
Novi iPhone SE. 📷 Foto: Jon Prosser/Ian Zelbo
Novi iPhone SE. Foto: Jon Prosser/Ian Zelbo

Analitičar Ming-Chi Kuo kaže da prodaja iPhonea srednjeg ranga (SE 3, 13 mini i 14 Plus) ne ide kako je očekivano, pa Apple planira odgoditi predstavljanje iPhone SE 4 modela za 2024. godinu ili ga čak u potpunosti – otkazati.

Naime, kako navodi dugogodišnji analitičar, Apple će morati preispitati svoju strategiju i cijene, jer bi sljedeća generacija iPhonea SE trebala preuzeti dizajn zaslona od ostalih modela u njihovoj ponudi. Kuo tvrdi da će ta promjena dovesti do većih troškova proizvodnje te viših prodajnih cijena. Drugim riječima, iPhone SE 4 neće biti relativno povoljan izbor za korisnike, što će dovesti do slabe prodaje.

„Osim toga, smanjenje nepotrebnih troškova razvoja novih proizvoda, također će pomoći Appleu da se nosi s izazovima globalne gospodarske recesije u 2023. godini“, istaknuo je Kuo na svom Twitter računu.

Podsjetimo, četvrta generacija iPhonea SE trebala bi „posuditi“ dizajn od iPhonea XR iz 2018. godine. Kao što smo pisali još u listopadu, to bi značilo da će korisnici konačno dobiti notch, ali zato više neće imati home tipku i Touch ID.