MediaTek razvio prvi 3-nanometarski SoC temeljen na TSMC-ovoj tehnologiji

U drugom kvartalu sljedeće godine, u vodećim modelima pojedinih proizvođača mobitela naći će se novi MediaTekov SoC temeljen na TSMC-ovom 3-nanometarskom proizvodnom procesu

Matej Markovinović četvrtak, 7. rujna 2023. u 20:20
📷 Foto: MediaTek
Foto: MediaTek

MediaTek je uspješno razvio svoj prvi 3-nanometarski SoC temeljen na TSMC-ovoj tehnologiji. Riječ je o SoC-u koji će se naći u vodećim mobitelima već u drugom kvartalu sljedeće godine.

„Ovo označava značajnu prekretnicu u dugogodišnjem strateškom partnerstvu između MediaTeka i TSMC-a, pri čemu obje tvrtke u potpunosti iskorištavaju prednosti svojih dostignuća u dizajnu i proizvodnji čipova kako bi zajednički stvorile vodeće SoC-ove s visokim performansama i niskom potrošnjom“, priopćili su iz MediaTeka.

MediaTek nije otkrio puno detalja o novom SoC-u. Istaknuli su samo da TSMC-ov 3-nanometarski proizvodni proces nudi značajna poboljšanja u odnosu na dosadašnji 5-nanometarski N5 proces. Napominju da je pri istoj snazi 18 posto brži, kao i da nudi 32 posto smanjenja snage pri istoj brzini i povećanje logičke gustoće (logic density) od približno 60 posto.