Nubia X - dva zaslona i dva čitača otiska prsta

Ovog tjedna nije nedostajalo inovacija – uz prvi mobitel sa savitljivim zaslonom stigao je i prvi mobitel s dva zaslona, bez notcha i s dva skenera otiska prsta

Stjepan Bilić četvrtak, 1. studenog 2018. u 07:00

Apple možda nije započeo trend urezanih zaslona, ali ga je zasigurno popularizirao. Dok prvi iPhone nije dobio notch, isti je bio tek rijetka pojava, a nakon toga je postao standard. Čini se kako je ZTE ovih dana također pokrenuo novi trend – mobitele s velikim zaslonima i bez selfie kamere.

Naime, nova Nubia X upravo je takva. S prednje strane se nalazi samo jedan veliki zaslon, a selfie kamere nema. I ne, nije skrivena iza slidera, ispod zaslona ili slično. Jednostavno je nema. I ne treba je biti jer je ZTE problem budućih selfija riješio na drugačiji način – stavljanjem drugog zaslona na poleđinu uređaja.

Kako bi zadržao sigurnost korištenja uređaja, odnosno prijave u njega ZTE je ugradio i dva skenera otiska prsta (skeneri su ugrađeni u bočne stranice kućišta) kako bi mogli brzo otključati uređaj, bez obzira na to koji zaslon u tom trenutku koristite. Glavni zaslon ima LCD panel i dijagonalu od 6,26 inča. Razlučivost mu je 2.280 x 1.080 točaka, a omjer stranica 19:9.

Sa stražnje strane kućišta nalazi se 5,1-inčni OLED zaslon, istog omjera stranica kao i glavni (19:9), ali nešto manje razlučivosti – 1.520 x 720 točaka. Tu se nalaze i jedine kamere, jedna razlučivosti 16 MP (F/1.8) i druga razlučivosti 24 MP (F/1.7). Kako priliči i ove kamere imaju podršku za AI.

Stražnji zaslon vam ne mora služiti samo za snimanje selfija, može i za sve ostalo za što bi vam poslužio i prednji zaslon. Funkcija im je ista, s tim da bi vam stražnji zaslon zbog manjih dimenzija i razlučivosti mogao uštedjeti i nešto baterije. Kad već spominjemo bateriju spomenimo i njezin kapacitet – 3.800 mAh.

Inače ZTE Nubia X temelji se na Snapdragonu 845 te ovisno o modelu ima 6 GB ili 8 GB RAM-a (LPDDR4X) te 64 GB, 128 GB ili 256 GB interne memorije (UFS 2.1). Iako ZTE Nubia X nije odveć malen uređaj (154,10 x 73,30 x 8,40 milimetara), shodno trendovima nema 3,5-milimetarskog audio porta.

Što se softvera tiče Nubia X dolazi sa starijom inačicom Androida – 8.1 Oreo i korisničkim sučeljem Nubia UI 6.0. Osnovni model u Kini će koštati oko 473 USD (6 GB/64 GB), a ostala dva snažnija modela oko 530 USD (8 GB/128 GB) i 602 USD (8 GB/256 GB).

Detaljnije specifikacije nalaze se na internetskim stranicama proizvođača. Prodaja na kineskom tržištu počinje 5. studenog, a hoće li ovaj model stići i na druga tržišta za sada nije poznato.