Predstavljena Nubia Red Magic 3

ZTE je predstavio Nubiju Red Magic 3, gamerski mobitel koji se od visokih temperatura tijekom gaminga bori sustavima vodenog i zračnog hlađenja

Stjepan Bilić ponedjeljak, 29. travnja 2019. u 06:00

ZTE je kako je i bilo najavljeno, 28. travnja predstavio svoj najnoviji gamerski mobitel iz serije Nubia. Riječ je daka o modelu naziva Red Magic 3 koji se temelji na Qualcommovom najsnažnijem SoC-u, koji ima poveću količinu memorije i po prvi put aktivni sustav hlađenja – ventilator.

Unutar kućišta postavljen je manji ventilator čiji je zadatak sniziti temperaturu komponenti tijekom gaminga. Kako ventilator ne bi morao cijelo vrijeme raditi, ZTE je novu Nubiju opremio i s vodenim sustavom hlađenja, pa se ventilator uključuje samo po potrebi.

Zanimljivo je vidjeti kako prijenosna računala i mobiteli u neku ruku razmjenjuju svoje tehnologije. Naime, od samog početka mobiteli su bili koncipirani tako da im nije bio potreban aktivni sustav hlađenja, dok prijenosnicima jest. Nakon desetak godina na tržištu mobiteli počinju dobivati svoje prve ventilatore taman u vrijeme kada na tržište dolazi sve više prijenosnika bez ventilatora.

No, takav razvoj je nužan, gamerska i mobilna industrija mora zadovoljiti sve veće apetite korisnika. U mobitele se mora ugrađivati sve snažniji hardver, a mjesta za njegovu ugradnju je sve manje, jer korisnici žele i baterije sve većeg kapaciteta, što se u konačnici plaća prostornom valutom. Da bi se nabrijani i zagrijani hardver uspješno hladio, najprije su uvedena aluminijska kućišta, a kada ni to nije bilo dovoljno, uvedeni su i svojevrsni vodeni sustavi hlađenja. Čini se kako ni oni više ne mogu držati temperaturu pod kontrolom pa se sada ugrađuju i mali ventilatori kako bi se toplina što prije izbacila van kućišta.

No, možda je navedeni ventilator kojeg u ZTE-u nazivaju „Turbo fan“ samo reklamni trik kako bi se Nubia Red Magic 3 više izdvojila u odnosu na konkurenciju i kako bi bila više „In“ kod mlađih kupaca, kod kojih će zasigurno biti postavljana pitanja poput „ima li tvoj mobitel ventilator? Nema? Nisi cool, moj ima!“. Je li tomu stvarno tako saznat ćemo nakon što se Nubia pojavi u trgovinama i kada se odrade prvi neovisni testovi koji će pokazati je li ventilator stvarno tolika potreba ili samo jedan od zgodnih prodajnih featurea.

Nubia Red Magic 3 temelji se na AMOLED zaslonu razlučivosti FHD+, dijagonala zaslona je 6,65“ uz omjer stranica od 19.5:9. Jedna od posebnosti zaslona je i njegova brzina osvježavanja – 90 Hz. Nova Nubia dolazi u više modela, svaki od njih pogoni Snapdragon 855 čip, a najsnažniji ima 12 GB RAM-a i 256 GB interne memorije. Ostala dva modela imaju po 6 GB ili 8 GB RAM-a i 64 GB ili 128 GB interne memorije.

Kako je riječ o mobitelu za gaming, baterija ima izdašni kapacitet – 5.000 mAh i podršku za brzo punjenje (27W). Prema navodima proizvođača, deset minuta na punjaču dovoljno je za do jedan sat gaminga.

Budući je riječ o mobitelu za gamere nisu izostali ni RGB detalji u vidu okomite linije sa stražnje strane kućišta. Za dobar zvuk tu su stereo zvučnici, a da bi gaming bio što jednostavniji na ovom uređaju, ZTE je dodao i dvije tipke koje se može koristi za igranje bez dodirivanja zaslona. Spretniji gameri u tu svrhu mogu iskoristiti i skener otiska prsta i time dobiti treću tipku. Inače skener otiska prsta se nalazi na stražnjoj strani kućišta.

Na istoj strani se nalazi i glavna kamera. Da, pišemo u jednini, jer Nubia Red Magic 3 nema dvije, tri ili više kamera na stražnjoj strani kućišta. Jedna kamera međutim nije za baciti, razlučivost joj je 48 MP. Za ljubitelje selfija ZTE je s prednje strane također postavio jednu kameru – od 16 MP.

Što se cijena tiče, one se kreću od oko 430 USD za početni model pa do 640 USD za najsnažniji model, onaj s 12 GB RAM-a. ZTE namjerava ovaj mobitel plasirati na globalno tržište u nekom trenutku. No, najprije će ga imati priliku kupiti kineski gameri, od 3. svibnja 2019. godine.