Radikalni "dugonja" iz Essentiala

Kompanija koja se do sada nije proslavila poslovnim uspjehom ali je imala prilično hvaljene modele mobitela predstavila je koncept uređaja potpuno drugačiji od svega postojećega

Bojan Muscet srijeda, 9. listopada 2019. u 13:03

Essential, proizvođač mobitela čiji je prvi čovjek "otac Androida" Andy Rubin, krajem prošle godine prestao je proizvoditi svoj pametni telefon PH-1. Planove za lansiranje modela PH-2 otprilike u isto to doba zamijenila je borba za opstanak tvrtke, dok je Rubin najavljivao kako kompanija radi na "nečem sasvim drugačijem", odnosno konceptu mobitela koji će odskakati od svega do sada viđenoga.

Sada se čini da ova izjava nije bila čisti marketing, već da je Essential zaista posljednjih godinu dana radio na konceptu potpuno inovativnoga i oblikom drugačijeg mobitela. Rubin i Essential su tijekom prošle noći na društvenim mrežama objavili prve fotografije tog uređaja za koji kažu da je prvi puta krenuo u testiranja izvan laboratorija.

Project GEM

Na slikama je vidljivo da je Essential zamislio mobitel budućnosti kao uski, izduženi uređaj oblika koji možda najviše podsjeća na daljinski upravljač. S prednje strane nalazi se isti takav izduženi ekran dok je na stražnjoj strani prilično velika "grba" za kameru u obliku vulkana, te krug koji vjerojatno skriva čitač otiska prsta.

O ovom konceptu, koji nazivaju kodnim imenom Project GEM, nisu objavili mnogo tehničkih detalja. Fokusirali su se prije svega na "promjenjivu boju" kojom su obojana šarena kućišta, a Rubin je spomenuo i radikalno drugačije korisničko sučelje prilagođeno novom obliku ekrana.

Na slikama je vidljiva i rupa za selfie kameru u gornjem lijevom uglu ekrana, te kako se čini, jedna crvena LE-dioda u gornjem desnom uglu. I to je otprilike sve što su u ovom trenutku bili spremni podijeliti s javnošću – za sada niti riječi o ostalim tehničkim detaljima ili mogućem terminu lansiranja na tržište.