Andy Rubin i Essential rade novi mobitel – potpuno drugačiji od svih drugih

Iako prvi pametni telefon pod markom Essential nije zabilježio velik tržišni uspjeh, pokretač Androida sada na tim temeljima pokušava izgraditi novu generaciju mobitela

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. listopada 2018. u 18:30

Andy Rubin, čovjek koji je bio među osnivačima projekta Android i tako promijenio svijet mobilnih telefona, smatra da to može učiniti još jednom. Iako mu je projekt Essential Phonea pokazao da se nije lako kraj velikih igrača progurati na tržište mobitela, Rubin ima ideju kojom bi htio spasiti svoju kompaniju od propasti.

Kako piše Bloomberg, ekipa kompanije Essential Products sve je svoje napore, nakon napuštanja razvoja klasičnog mobitela, usmjerila na izradu sasvim novog koncepta mobilnog telefona. Osnova tog uređaja trebala bi biti umjetna inteligencija koja bi od korisnika trebala preuzeti većinu zadataka.

Tako ovaj mobitel, ili bolje rečeno "mobitel" ne bi imao veliki zaslon osjetljiv na dodir kao glavni medij interakcije s korisnikom. Umjesto toga novim bi se uređajem upravljalo glasom, a na njemu bi bio tek maleni zaslon. Mobitel bi trebao moći "naučiti" kako služiti svojem vlasniku, pa bi umjesto njega mogao odgovarati na poruke i e-mailove, postavljati zapise u kalendar, i tome slično.

Mobitel ovakve vrste postao bi "digitalna verzija vlasnika", što znači da bi korisnik mogao biti "slobodan" od mobitela, uživao bi u životu, dok bi uređaj umjesto njega obavljao sve zadatke koje može. Samim time riješio bi se i problem "ovisnosti" o mobitelima, smatra Rubin.

Za sada osim ovih opisnih podataka o novom Essentialovom projektu nema nikakvih službenih ili konkretnijih informacija.