Renderi Pixela 6A otkrivaju manje dimenzije, ali i izostanak utora za slušalice

Pretpostavlja se da će Pixel 6A biti pogonjen slabijom inačicom Googleovog Tensora, no vjerojatno će sadržavati AI i AR značajke koje se mogu pronaći i na standardnom modelu

Matej Markovinović ponedjeljak, 22. studenog 2021. u 06:00

Na Pixel Fall Launchu prošloga su mjeseca predstavljeni Pixel 6 i Pixel 6 Pro pametni telefoni, koji su zahvaljujući Tensor SoC-u te novom čipu za operacije umjetne inteligencije i strojno učenje, izazvali ogroman interes među zainteresiranim kupcima. Uzbuđenje je nakon nekoliko tjedana ipak „splasnulo“ i to ponajviše zbog „dječjih bolesti“ koje Google polako, ali sigurno rješava.

Budući da je Google po prvi puta predstavio svoju inačicu flagship uređaja, u novoj seriji nedostaje nešto slabija i jeftinija verzija, što je na internetskim forumima pokrenulo brojne rasprave i nagađanja, hoće li ona uopće ugledati svjetlo dana. Kao odgovor na to pitanja, stižu renderi Pixela 6A, koje je objavio renomirani leaker Steve Hemmerstoffer, poznatiji kao OnLeaks, u suradnji s portalom 91Mobiles.

Naime, iako se to nekima nije svidjelo, Google je novom serijom Pixela predstavio novi vizualni identitet, pa će Pixel 6A izgledati gotovo identično kao standardni i Pro model. Stražnju mu stranu tako krasi prepoznatljiva izbočena crna traka u kojoj se nalaze dvije kamere i bljeskalica, a trenutno nije poznato hoće li dolaziti u dvije boje kao njegova „veća braća“.

Prednja kamera smjestila se već standardno pri vrhu zaslona, ispod kojeg će se, sudeći po renderima, nalaziti senzor otiska prsta. Na dnu uređaja je USB-C priključak, uz kojeg se ovoga puta nije smjestio 3,5-milimetarski utor za slušalice, što će vjerojatno neugodno iznenaditi pojedine kupce.

No, dobra vijest je da će Pixel 6A biti nešto manji s dimenzijama od 152,2 x 71,8 x 8,7 mm, što znači da bi mu zaslon trebao biti oko 6,2 inča. Valja istaknuti da su ove dimenzije značajno manje u usporedbi sa standardnim 6,4-inčnim Pixelom 6 (158,6 x 74,8 x 8,9 mm).

Budući da se Pixel 5A može kupiti samo u SAD-u i Japanu, nije poznato hoće li Pixel 6A biti dostupan globalno. Međutim, ako se u obzir uzmu prijašnje izjave višeg predsjednika Googlea, Ricka Osterloha, u kojima je navodio da će tvrtka uzimati svoj „dio kolača“ na tržištu gdje god stigne, može se očekivati veća dostupnost njihovog novog uređaja.

Mnoge informacije, poput detaljnijih specifikacija ili datuma izlaska, nisu poznate, pa na zainteresiranim kupcima samo preostaje da ih strpljivo pričekaju.