Google oštro udara na konkurenciju – predstavljeni Pixel 6 i Pixel 6 Pro

Zanimljivi dizajn novih Google Pixel uređaja definitivno će privlačiti poglede, na što tvrtka upravo i cilja, jer bi tako mogli pridobiti veći broj zainteresiranih kupaca

Matej Markovinović srijeda, 20. listopada 2021. u 12:05

Google je u utorak na događaju Pixel Fall Launch konačno predstavio dugo očekivani Pixel 6, ali i njegovu jaču inačicu Pixel 6 Pro, namijenjenu onima koji uistinu žele potpuno flagship iskustvo. Kao što je već prije bilo najavljivano, tvrtka je odlučila slijediti praksu proizvođača poput Samsunga i Applea, pa vlasnike novih Pixela neće dočekati punjač u kutiji.

Foto: Screenshot/YouTube/Marques Brownlee
Foto: Screenshot/YouTube/Marques Brownlee

Oba uređaja pogonjena su tvrtkinim SoC-om Tensorom, koji je kod standardne verzije uparen s minimalno 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, dok Pro verzija u startu dobiva 12 GB RAM-a i mogućnost proširenja do 512 GB interne memorije. Tu je i novi Titan M sigurnosni čip, pa iz Googlea tvrde da su novi Pixeli najsigurniji pametni telefoni na tržištu, a valja istaknuti i novi čip za operacije umjetne inteligencije i strojno učenje.

Foto: Google/Screenshot
Foto: Google/Screenshot

Pixel 6 Pro ima 6,7-inčni blago zakrivljeni LTPO AMOLED zaslon rezolucije 1440x3120 i stopom osvježavanja do 120 Hz, dok standardni Pixel dolazi s ravnim 6,4-ičnim AMOLED zaslonom rezolucije 1080x2340 te stopom osvježavanja do 90 Hz. Pri prvom pogledu na uređaje, vidljivo je da Pro verzija ima tanje obrube, pa u kombinaciji sa zakrivljenim zaslonom daje premium dojam, koji je nedostajao kod prijašnjih generacija tvrtkinih pametnih telefona.

Pixel 6 dolazi s dvije kamere te ih "bratski" dijeli s Pro verzijom, koja uz njih ima i 4X telefoto leću u periskopskom stilu sa senzorom od 48 MP. Google je konačno osvježio i glavnu kameru, pa sada ona dolazi sa senzorom od 50 MP i optičkom stabilizacijom, dok je za široki kadar zaslužna ultraširoka leća sa senzorom od 12 MP. Pixel 6 Pro dobiva i selfie kameru od 11,1 MP, dok standardna inačica ostaje na onoj od 8 MP,

Foto: Google
Foto: Google

Standardni Pixel dolazi s baterijom kapaciteta 4.614 mAh, dok Pro verzija ima bateriju od 5.003 mAh. Zahvaljujući činjenici da Tensor SoC omogućuje Googleu bolju optimizaciju, očekuje se da će se to ponajviše odraziti i na autonomiji ovih uređaja, koja bi, prema navodima tvrtke, trebala biti među boljima na tržištu. Obećano je i pet godina sigurnosnih i tri godine OS nadogradnji, što će se mnogima zasigurno svidjeti.

Foto: Google
Foto: Google

Osim samih uređaja, gledatelje je iznenadila činjenica i da se Google udružio sa Snapchatom, pa će se Snap kamera moći otvoriti nakon što korisnik dvaput „tapne“ po stražnjici novih Pixel telefona.

„Pixel 6 najbrži je telefon za napraviti Snap zahvaljujući Quick Tap to Snap funkciji“, objavio je Google na Twitteru nedugo nakon predstavljanja uređaja.

Pixel 6 koštat će na europskom tržištu 649 eura, dok će zainteresirani kupci za Pro verziju trebati izdvojiti 898 eura.