Samsung objasnio kako njihovi mobiteli fotografiraju Mjesec

Nakon objave jednog redditora koja dokazuje da Samsung vješto 'fejka' fotografije Mjeseca snimljene njihovim mobitelima, južnokorejska tvrtka objasnila je kako cijeli taj proces zapravo funkcionira

Matej Markovinović petak, 17. ožujka 2023. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Na internetu se već danima govori o objavi na Redditu, koja dokazuje da su Samsungove „Space Zoom“ fotografije Mjeseca – lažne. Podsjetimo, redditor u/ibreakphotos fotografirao je zamućenu sliku Mjeseca na monitoru pomoću Galaxy S23 Ultre, da bi na koncu uvidio da su na krajnju fotografiju dodani nepostojeći detalji i da je ispala puno oštrija nego što u stvarnosti je.

Budući da je taj test pokrenuo lavinu komentara frustriranih korisnika Samsungovih mobitela koji su se osjećali „preveslano“, južnokorejska je tvrtka odlučila dati službeno objašnjenje kako točno funkcionira značajka „Space Zoom“.

Naime, Samsungovi mobiteli za fotografiranje Mjeseca koriste Scene Optimizer, AI Deep Learning i Super Resolution tehnologiju.

„Kako bi snimili jasnu fotografiju Mjeseca, Galaxy kamere koriste Super Resolution za sintetiziranje više od 10 slika snimljenih pri zumiranju od 25 puta ili više. Fotografija snimljena pri zumiranju od 25 puta ili većem, mora ukloniti šum i poboljšati jasnoću te druge detalje“, objašnjavaju iz Samsunga.

📷 Foto: Samsung
Foto: Samsung

Dakle, Super Resolution tehnologija pomaže u stvaranju fotografija uz kompoziciju s više kadrova. Kad je uz to uključen i Scene Optimizer i kad AI Deep Learning prepozna Mjesec, iz Samsunga kažu da će korisnik dobiti svijetlu i jasnu fotografiju.

„Tehnologija za prepoznavanje Mjeseca izgrađena je na temelju različitih oblika i detalja Mjeseca. Od punog, pa sve do polumjeseca, a temelji se na fotografijama snimljenim sa Zemlje“, napominju iz  Samsunga.

📷 Foto: Samsung
Foto: Samsung

Pojednostavljeno rečeno, kada je uključen Scene Optimizer i kada korisnik zumira više od 25 puta, AI Deep Learning poboljšat će fotografiju na temelju učitane baze Mjeseca, a Super Resolution će ju dodatno „ispeglati“.

Iz toga bi netko mogao zaključiti da Samsungove fotografije Mjeseca nisu u potpunosti lažne, ali ovime nije demantirano bilo što od onoga što je otkrio gorespomenuti redditovac.