Samsung u polumraku pokazao vlastiti mobitel sa savitljivim zaslonom koji je još uvijek u razvoju

Iako je Samsungov mobitel sa savitljivim zaslonom još uvijek u debeloj fazi razvoja na trenutak je ipak postao zvijezda polumračne bine u San Franciscu

Stjepan Bilić četvrtak, 8. studenog 2018. u 14:42

Kao grom iz vedra neba Royale je neki dan iznenada prvi predstavio mobitel sa savitljivim zaslonom – FlexPai. Iako se uređaj ne čini odviše funkcionalan, ova ne odveć poznata kineska tvrtka dobila je pozornost svjetskih medija jer je bila prva u onome za što se očekivalo da će biti puno zvučnija imena poput Samsunga primjerice.

No, to se kako znamo nije dogodilo. Stoga je Samsung morao požuriti i na developerskoj konferenciji u San Franciscu pokazati dokle je stigao u razvoju mobitela o kojem se do sada najviše samo pisaloGalaxy F (X). Kako je dotični uređaj još uvijek u razvojnoj fazi nisu željeli otkriti previše, već samo kako i oni imaju tehnologiju koja omogućava izradu uređaja kao i njihova neočekivana konkurencija.

Stoga ne čudi što na pozornici tijekom demonstracije uređaja nije bilo odviše svjetla već tek onoliko koliko je potrebno da se vide obrisi uređaja. Ako vam se Galaxy F (X) čini nezgrapnim, to je samo privid.

Naime, Samsung je uređaj umetnuo u podeblje plastično kućište kako konkurenciji ne bi otkrio njegov dizajn te stvarnu debljinu, a koja prema navodima proizvođača u konačnici i neće biti prevelika.

Galaxy F (X) ima 7,3-inčni fleksibilni OLED zaslon kojeg u Samsungu nazivaju Infinity Flex Display. zahvaljujući posebnom korisničkom sučelju – One UI, zaslon se može podijeliti u tri zone što  će korisnicima omogućiti istovremeni rad s do tri aplikacije. Kako se vidi iz priloženih fotografija glasine o zaslonu koji se preklapa prema unutra su bile točne. Jednom kada je zaslon sklopljen, Galaxy F (X) se pretvara u tradicionalni mobitel s jednim (manjim) zaslonom.

Da mobiteli sa savitljivim zaslonima nisu tek prolazni hir potvrdio je Google koji je najavio službenu podršku u Androidu za takve uređaje. Mobiteli sa savitljivim zaslonima dobili su i vlastitu kategoriju – Foldables. Više detalja o svom savitljivcu Samsung će otkriti na CES sajmu koji će se održati iduće godine u siječnju.