Službeno predstavljena UFS 3.1 memorija

Organizacija JEDEC predstavila je novi standard flash memorije za mobilne uređaje UFS 3.1 koji donosi poboljšanja što se tiče zapisivanja podataka te niskoenergetski način rada

Matija Pavlić nedjelja, 2. veljače 2020. u 06:00

Universal Flash Storage ili UFS je flash memorija koja se nalazi u mobilnim uređajima visoke srednje i visoke klase, a prvi puta se na tržištu pojavila 2015. godine unutar Samsungovog Galaxy S6 pametnog telefona.

U posljednje vrijeme i pojedini modeli niže srednje klase također sadrže UFS memoriju, dok je starija i sporija eMMC memorija rezervirana za budžetske uređaje.

Organizacija JEDEC Solid State Technology Association (JEDEC) sada je predstavila novi UFS 3.1 standard kao unaprijeđenu inačicu aktualnog UFS 3.0 standarda.

Tri su ključne novosti u odnosu na UFS 3.0, prva je Write Booster SLC nevolatilni cache čime se poboljšavaju performanse vezane za brzinu zapisivanja podataka, druga je niskoenergetski način rada nazvan DeepSleep za sustave koji dijele UFS regulatore napona s ostalim funkcijama, dok je treća novost Performance Throttling Notification koja služi za slanje obavijesti sustavu kada visoka temperatura utječe na performanse sustava.

Novi UFS 3.1 standard pruža istu maksimalnu brzinu kao i UFS 3.0, dakle 23,2 Gb/s. Iako nema službene potvrde kao potencijalni uređaji na kojima bi UFS 3.1 memorija trebala doživjeti premijeru su OnePlus 8 i Samsungova Galaxy Note 20 serija uređaja.