Xiaomi 13 Ultra nije oduševio na DxOMarkovom testiranju kamere

DxOMarkovo testiranje pokazuje da Xiaomi 13 Ultra ipak nije mobitel s najboljom kamerom na svijetu. Prema njihovim rezultatima, Xiaomijev novi flagship smjestio se na 14. mjesto, dok je, primjerice, dvije generacije stariji Mi 11 Ultra na ponešto boljem, 11. mjestu

Matej Markovinović petak, 9. lipnja 2023. u 21:02
Xiaomi 13 Ultra.  📷 Foto: Xiaomi
Xiaomi 13 Ultra. Foto: Xiaomi

Xiaomi 13 Ultra slovio je za mobitel s najboljim sustavom kamera još prije nego što je predstavljen. No, ako je za suditi prema testiranju DxOMarka, čini se da to ipak nije tako. Naime, Xiaomijev flagship dobio je 140 bodova te se tako smjestio na 14. mjesto na globalnoj ljestvici mobitela s najboljom kamerom.

Iako to na prvu možda ne zvuči tako loše, potrebno je napomenuti da je dvije generacije stariji Xiaomi Mi 11 Ultra na 11. mjestu. Drugim riječima, kineski proizvođač, barem prema testiranju DxOMarka, nije uspio ostvariti rezultate kakve je ostvario njihov stariji flagship.

Za usporedbu, bolju kameru na DxOMarkovom testiranju imao je, među ostalim, iPhone 13 Pro, iPhone 14 Pro, Google Pixel 7 Pro, Honor Magic4 Ultimate, Huawei Mate 50 Pro i Huawei P60 Pro. Ipak, nije sve tako crno. Ekipa iz DxOMarka pohvalila je štošta toga kod Xiaomijeve perjanice.

Rezultati testiranja. 📷 Foto: DxOMark
Rezultati testiranja. Foto: DxOMark

„Kamera je posebno profitirala od izvanrednih rezultata u kategoriju zumiranja. Zahvaljujući impresivnoj kombinaciji od četiri modula kamere i pametnom podešavanju, Xiaomi 13 Ultra bio je u stanju pružiti jedno od najdosljednijih iskustava u cijelom rasponu zumiranja koje smo do sada vidjeli“, napominju iz DxOMarka.

Osim zumiranja, pohvalili su, također, neutralnu ravnotežu bijele boje te vrlo prirodno prikazivanje detalja. S druge strane, DxOMark kao negativnosti navodi nestabilnost ekspozicije, prezasićene boje na fotografijama na otvorenom te izraženi shutter lag.

Pozitivne i negativne strane.  📷 Foto: DxOMark
Pozitivne i negativne strane. Foto: DxOMark

Što se tiče samih specifikacija kamere, Xiaomi 13 Ultra ima veliki, okrugli sustav kamera s četiri senzora smještena ispod Vario-Summicron leće od Leice. Za najviše fotografija zaslužan je 50-megapikselni IMX989 senzor veličine jednog inča, koji dolazi s optičkom stabiliziranom lećom s dvostupanjskim otvorom blende od f/1.9 te f/4.0.

Ostale tri kamere, ultraširoka, telefoto s 3,2x i telefoto s 5x optičkim zumom, koriste novi 50-megapikselni IMX858 senzor. Xiaomi je pri predstavljanju ovog mobitela posebice istaknuio i mnoštvo značajki napravljenih u suradnji s Leicom, uključujući Leica Vibrant i Leica Authentic načine snimanja, UltraRAW za glavnu kameru te Fast Shot način rada. Više informacija o Xiaomiju 13 Ultri, pročitajte ovdje.