Xiaomi Redmi 2S, mobitel za ljubitelje selfija

Krajem prošlog tjedna Xiaomi je točno prema rasporedu, predstavio mobitel Redmi S2 kojeg je namijenio ponajprije ljubiteljima selfija, a zatim i svima ostalima

Stjepan Bilić srijeda, 16. svibnja 2018. u 12:48

Krajem prošlog tjedna, Xiaomi je točno prema rasporedu, 10. svibnja predstavio svoj najnoviji mobitel – Redmi S2. Kako se iz specifikacija moglo naslutit, dotični je ponajprije namijenjen ljubiteljima selfija, a zatim i svima ostalima.

Redmi S2 je stigao sa 5,99-inčnim LCD zaslonom HD+ rezolucije (1.440 x 720 točaka). I dok su stranice zaslona u popularnom 18:9 omjeru, ovog je puta (srećom) izostao ne toliko popularan koliko od strane proizvođača forsiran notch.

I dok su se očekivala tri modela, na kraju su stigla samo dva. Iz konačne računice izostao je model sa 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije, koji bi ionako bio nepotreban. Pogotovo kad se uzme u obzir glavna namjena ovog mobitela, snimanje kvalitetnih videozapisa i fotografija za što je u konačnici potrebno što više podatkovnog prostora.

Redmi S2 stigao je tako u konfiguracijama s 3 GB i 4 GB RAM-a te s 32 GB i 64 GB podatkovnog prostora. U oba slučaja pokreće ga Snapdragon 625. Korisnicima kojima početni podatkovni prostor nije dovoljan, Xiaomi je osigurao i podršku za memorijske kartice (microSD).

Prednja kamera osim što ima rezoluciju od 16 MP ima i podršku za AI (umjetnu inteligenciju) i vlastitu bljeskalicu (LED) koje bi trebale podići kvalitetu snimljenih selfija. Sa stražnje strane Xiaomi nije previše eksperimentirao već je ugradio iste kamere koje se nalaze i na Redmiju Note 5 Pro (12 MP + 5 MP), a koje dolaze s EIS-om (elektroničkom stabilizacijom slike).

Uz standardni skener otiska prsta (na stražnjoj stari) proizvođač je dodao i podršku za Face Unlock značajku. Kapacitet baterije je 3.080 mAh. Sav hardver u jednu smislenu cjelinu povezuje MIUI 9.5 koji se temelji na najnovijoj Android platformi (Android 8.1, Oreo).

Dimenzije uređaja su 160,7 x 77,3 x 8,1 milimetara, a težina 170 grama. Kupci mogu birati između tri boje kućišta (aluminij) – Rose Gold, Champagne Gold i Platinum Silver. Cijene se kreću oko 130 eura (3 GB/32 GB) i 170 eura (4 GB/64 GB).