Xiaomi se oglasio i objasnio prilagođavanje performansi u korist benchmark aplikacija

Prema Johnu Pooleu, rezultati u jednojezgrenim testovima bili su oko 30 posto niži na 'prerušenoj' verziji GeekBencha u usporedbi s onom regularnom, dok su višejezgreni testovi pokazali rezultate niže za oko 15 posto

Matej Markovinović utorak, 5. travnja 2022. u 12:25

Developer popularne benchmark platforme GeekBench, John Poole, prošlog je tjedna otkrio da Xiaomi prilagođava performanse svojim pametnih telefona kako bi pokazali bolje rezultate na pojedinim benchmark aplikacijama.

Poole je za primjer uzeo rezultate Xiaomija 11 na GeekBenchu, koji se razlikuju kada se pokrene regularna verzija aplikacije te kada se pokrene ona koja je „prerušena“ u neku videoigru, poput, primjerice, Fortnitea ili Genshin Impacta.

Foto: Screenshot/GeekBench
Foto: Screenshot/GeekBench

Budući da su rezultati značajno varirali, što je zabrinulo korisnike, Xiaomi je za nizozemski portal Hardware Info dao službeno očitovanje.

„Xiaomi primjenjuje strategije upravljanja temperaturom da bi osigurao optimalno iskustvo korištenja proizvoda, posebno kod zahtjevnih aplikacija koje se često koriste duže vrijeme. Na mnogim našim uređajima nudimo tri vrste načina rada, omogućujući korisnicima da prilagode ravnotežu između performansi i energetske učinkovitosti“, kažu iz Xiaomija.

Istaknuli su i da na razini sustava sve optimizacije povezane s performansama aplikacija, procjenjuju mnoge bitne čimbenike, kao što su potrošnja energije, performanse i toplinski utjecaj. Drugim riječima, Xiaomi nije zanijekao Pooleove optužbe, već je i priznao korištenje „strategije upravljanja temperaturom“ za bolje performanse.

Iako kineski proizvođač spominje tri vrste načina rada koji korisnicima omogućuju različite razine performansi i energetske učinkovitosti, valja napomenuti da takvu „pogodnost“ imaju uglavnom njihovi skuplji telefoni. Dakle, čini se da se ovo prilagođavanje performansi prema nazivu aplikacije na koncu događa samo na Xiaomijevim premium uređajima, piše Gizmochina.