Lenovo ThinkVision P27U-20 opcijama je nakrcani poslovni monitor

Podrška za Thunderbolt 4, odlična ergonomija i kvalitetan IPS ekran 4K rezolucije razlozi su zbog kojih vrijedi razmotrititi P27U-20, monitor koji je mali korak naprijed u odnosu na prošlu generaciju

Bug.hr srijeda, 8. ožujka 2023. u 16:20
SPECIFIKACIJE – Lenovo ThinkVision P27u-20
Ekran 27'' 4K (3.840x2.160) / 60 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  IPS / W-LED
Kontrast/Svjetlina 1000:1 / 400 cd/m2
Vrijeme odziva  4 ms (ekstremni mod) / 6 ms (standardni mod)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2x HDMI, DisplayPort, 4x USB 3 (2x Thunderbolt 4)

Kada kod Lenovo proizvoda vidite riječ Think, odmah znate da je riječ o poslovnom uređaju, pa je tako i ThinkVision P27U-20 novi model u seriji monitora namijenjenih korisnicima visoke produktivnosti.

Dizajnerski Lenovo prati nit iz ThinkPad laptopa s mat crnom bojom i crvenim detaljem na masivnom stalku u kojemu je simpatičan detalj utor za olovku. Model P27U-20 ima tanke rubove oko tri strane ekrana, dok je „brada“ malo izraženija. Monitor ostavlja dojam kvalitete, a pogotovo kada su u obzir uzmu ergonomske značajke.

Robustan stalak donosi brojne ergonomske opcije namještavanja uključujući i pivot
Robustan stalak donosi brojne ergonomske opcije namještavanja uključujući i pivot

ThinkVision P27U-20 može se nagnuti prema vama za 5, a od vas 35°. Kvalitetan držač monitora omogućuje i zakretanje u stranu i to do 45° na lijevo ili desno, a podesive je i visine. Konačno, tu je i pivot opcija koja će biti presudna za developere, fotografe i druge kojima treba okomiti ekran.

Još jedna kategorija zbog koje je Lenovo dobar izbor za produktivnost su i dostupna sučelja. Osim dva HDMI izlaza i DisplayPorta, monitor je opremljen s čak dva Thunderbolt 4 sučelja, pa laptop kojeg povežete putem USB-C konekcije može dobiti do 100 W snage punjenja. S obzirom da su tu dva Thunderbolta, moguće je u lanac lako povezati još jedan 4K ekran i dobiti pravu radnu stanicu.

P27U-20 ima još jedan zanimljivu značajku: gigabitni utor za Ethernet konekciju, koji može biti zgodan ako ga vaš laptop nema ili vam je Wi-Fi očajan, pa trebate stabilniju vezu koju možete pogurati do računala.

Krcat opcijama povezivanja, pa uz dva HDMI i DisplayPort konekciju donosi mnoštvo USB ulaza od čega dva podržavaju Thunderbolt 4
Krcat opcijama povezivanja, pa uz dva HDMI i DisplayPort konekciju donosi mnoštvo USB ulaza od čega dva podržavaju Thunderbolt 4

Centralni dio svakog monitora je naravno ekran i u tom pogledu Lenovo nudi IPS panel visoke svjetline od 400 cd/m2 i standardnog kontrasta za klasu. Karakteristika IPS panela su odlični kutovi gledanja bez gubljenja kvalitete prikaza. Što se tiče točnosti boja Lenovo tvrdi da pokriva 100% sRGB spektra, te 99% Adobe RGB. Ako je suditi po prethodniku, vrijednosti nisu baš tako visoke, no možete očekivati prilično točan prikaz boja.

Ekran dolazi sa 4K rezolucijom koja na 27'' 16:9 zaslonu daje 168 piksela po inču. Budući da se radi o poslovnom monitoru, ideja je isporučiti kristalno jasan prikaz tablica i teksta. Radi se o 10-bitnom ekranu koji ima frekvenciju osvježavanja od 60 Hz što je za namjenu u redu, iako ne bi bilo loše da za cijenu koja je na našem tržištu 699 eura vidjeti i više vrijednosti u tom segmentu.

Tipke za OSD meni nalaze se u donjem desnom kutu ekrana, pa kod P27U-20 modela nećete naći joystick za kretanje kroz menije za podešavanje.

Lenovo ThinkVision P27U-20 dolazi s DisplayHDR 400 oznakom. Cijena je nešto viša, no kako modeli s Thunderbolt 4 podrškom nisu još preplavili tržište, visoka opremljenost i ergonomija, uz trogodišnje jamstvo, uvelike ju opravdavaju.