Amazonova pametna narukvica prati udio masnoća u tijelu i – ton glasa

Amazon je lansirao vlastitu pametnu narukvicu Halo koja se od konkurencija izdvaja time što nema zaslon, ali zato ima nekoliko funkcija koje do sada nisu viđene na sličnim uređajima

Sandro Vrbanus subota, 29. kolovoza 2020. u 06:00

Američka internetska trgovina Amazon pridodala je još jedan gadget svojoj ponudi hardverskih uređaja. Ovoga puta orijentirali su se na zdravlje pojedinca predstavivši Amazon Halo, pametnu narukvicu koja pomaže pri očuvanju zdravlja i praćenju fizičkih aktivnosti. No, nije riječ o samo još jednoj u nizu sličnih narukvica – Halo donosi neke potpuno nove funkcije za koje se tek treba pokazati koliko su korisne.

Kao prvo, narukvica izgleda kao da na ruci nosite samo remen od sata. Senzori i elektronika sakriveni su ispod remena, tako da Halo nema ekran već se za sve funkcije mora koristiti pripadajuća mobilna aplikacija. Narukvica prikuplja podatke o kretanju i sjedenju, dužini i intenzitetu fizičke aktivnosti, ali i podatke bitne za zdravlje kao što je, primjerice, udio masnoća u tijelu. Time želi pomoći korisnicima pri vođenju zdravog života i održavanju idealne tjelesne mase.

Pazite kojim tonom pričate

Narukvica ima još i senzore temperature, pokreta, otkucaja srca, dva mikrofona, LED indikator, te tipku za isključivanje mikrofona. Jednim punjenjem od 90 minuta može je se koristiti do tjedan dana. Omogućene su i funkcije praćenja kvalitete sna i nekoliko dodatnih funkcija tijela, sve osmišljeno u suradnji sa zdravstvenim stručnjacima.

Za kraj, možda najneobičnija funkcija ove narukvice jest praćenje tona glasa osobe koja ju nosi. Analizom govora dolazi se do podataka kao što su energičnost, pozitivnost, prijateljski ton glasa i druge njegove karakteristike. Na osnovu tih podataka Amazonova aplikacija može korisniku narukvice Halo preporučiti kako bi se trebao izražavati i tako mu pomoći u "ostvarivanju zdravijih veza" s ljudima u okruženju.

Cijena narukvice koja će vas upozoravati kako se to obraćate konobaru, bračnom drugu ili roditeljima je 99,99 američkih dolara, a uz nju je potrebno kupiti i digitalnu pretplatu. Za cijenu od 3,99 dolara na mjesec dobiva se pristup svim naprednim analizama u mobilnoj aplikaciji, a oni koji ne žele plaćati pretplatu imat će na raspolaganju samo osnovne podatke o snu, aktivnosti i otkucajima srca.