Američka vojska daje 25 milijuna dolara za nosivi dijagnostički uređaj za COVID-19

Vojska SAD-a pozvala je sve zainteresirane ponuđače da im dostave svoja rješenja za nosive gadgete koji bi mogli pomoći u dijagnosticiranju bolesti izazvane koronavirusom

Sandro Vrbanus srijeda, 13. svibnja 2020. u 16:51

Američka vojska objavila je poziv za dostavu ponuda u kojem od dobavljača traže da im isporuče nosivi uređaj koji bi mogao dijagnosticirati, ili pomoći u ranom otkrivanju, bolesti COVID-19. "Postoji velika i hitna potreba za razvojem brzog i točnog nosivog dijagnostičkog uređaja koji je u stanju identificirati i izolirati pre-dijagnostičke slučajeve COVIDa 19 te pratiti i spriječiti širenje virusa", stoji u pozivu.

U istome se ne specificira mjesto na tijelu na kojem bi se uređaj mogao ili trebao nositi, no od kompanija koje bi se uhvatile izrade ovakvog gadgeta traži se da se koriste postojećom tehnologijom u što većoj mjeri. Isto tako jedan od zahtjeva je da nosivi uređaj bude udoban za dugotrajnije nošenje, poput pametnih narukvica za praćenje aktivnosti.

Aktivno praćenje zdravlja vojnika

Osnovni je cilj uz pomoć senzora pratiti vitalne funkcije i podatke poput tjelesne temperature, poteškoća u disanju, kašlja i sličnih vrlo ranih simptoma COVIDa 19. Vojska SAD-a planira ovim dijagnostičkim uređajem opremiti svoje zaposlenike i vojnike kako bi se spriječilo da koronavirus umanji vojnu sposobnost njihovih trupa.

Za kompanije s privlačnim i izvedivim ponudama u okviru traženoga, njih do deset, Pentagon je spreman izdvojiti ukupno 25 milijuna dolara. Taj iznos ponuđač, ili više njih, mogu iskoristiti za daljnji razvoj ideje, a nakon što se jednom ugovor potpiše, predviđeno je razdoblje od devet mjeseci u kojem bi pobjednik natječaja trebao proizvesti upotrebljiv nosivi uređaj.