Nosivi uređaji isplativiji od EKG-a 

Fibrilacija atrija, glavni okidač moždanih udara, najbolje se otkriva pomoću uređaja koji se nose oko ruke

Mladen Smrekar utorak, 9. kolovoza 2022. u 10:45

Uporaba suvremenih nosivih uređaja na zapešću povezana je sa smanjenom incidencijom moždanog udara i može pomoći u otkrivanju rjeđih epizoda fibrilacije atrija (AF). I sve to zahvaljujući svojoj sposobnosti praćenja srčanog ritma na gotovo kontinuiranoj osnovi, pokazala je studija koju je provela Opća bolnice u Massachusettsu (MGH).  

Pravovremeno otkrivanje

Fibrilacija atrija najčešća je vrsta srčane aritmije, a nedijagnosticirana AF vodeći je uzrok moždanog udara. Studije su pokazale da pravovremeno otkrivanje AF-a vodi u raniji početak oralne antikoagulacijske terapije kako bi se spriječio moždani udar, mada trenutno ne postoje zajedničke smjernice zdravstvenih sustava u svijetu.

Jagpreet Chhatwal, direktor MGH-ovog instituta za procjenu tehnologije
Jagpreet Chhatwal, direktor MGH-ovog instituta za procjenu tehnologije

Pa dok kardiolozi u Europi i Australiji te Novom Zelandu preporučuju kontrolu pomoću palpacije pulsa ili EKG ritmičnih traka za osobe u dobi od 65 i više godina. S druge strane, radna skupina za preventivne usluge SAD-a zaključila je kako nema dovoljno dokaza za preporuku probira AF-a pomoću EKG-a.

Osam strategija

Istraživači MGH-a testirali su osam strategija: šest uređaja koji se nose na zapešću te mjerenje pulsa i EKG. Šest nosivih uređaja koristilo je dvije vrste tehnologije: fotopletizmografiju (PPG) odnosno neinvazivnu upotrebu izvora svjetlosti na zapešću za mjerenje promjena volumena krvi kao pokazatelja pulsa te EKG sastavljen od jednovodnih nosivih uređaja koji koriste senzore pričvršćene na kožu za otkrivanje električne aktivnosti srca.

Fotopletizmografija koja se nosi na zapešću medicinski je pouzdana i ekonomski najpoželjnija opcija
Fotopletizmografija koja se nosi na zapešću medicinski je pouzdana i ekonomski najpoželjnija opcija

Obje tehnologije često su dostupne na istom uređaju, kao što je slučaj s najnovijim verzijama Apple Watcha i Fitbita.

Ekonomski najpoželjnije

Koristeći model koji simulira zdravstvenu skrb za 30 milijuna ljudi starijih od 65 godina, istraživači MGH-ovog Instituta za procjenu tehnologije otkrili su da je "ekonomski najpoželjnija" (i medicinski pouzdana) strategija fotopletizmografije koja se nosi na zapešću, nakon čega slijedi EKG koji se također nosi na zapešću, u kombinaciji s flasterom koji se na tijelu nosi dva tjedna.

Istraživači su testirali su osam strategija: šest uređaja koji se nose na zapešću, mjerenje pulsa i EKG
Istraživači su testirali su osam strategija: šest uređaja koji se nose na zapešću, mjerenje pulsa i EKG

"Mogućnost korištenja ovih uređaja za praćenje tijekom duljeg razdoblja mogla bi dovesti do otkrivanja rijetkog paroksizmalnog AF-a, koji je kliničarima inače vrlo teško dijagnosticirati", kažu istraživači koji se nadaju da će njihova studija potaknuti dodatna istraživanja.