Projekt e-Škole u finalu natjecanja za nagradu Europske komisije

CARNET-ov projekt e-Škole jedan je od pet finalista natjecanja RegioStars, u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu u kojoj je prijavljeno 38 projekata

Sandro Vrbanus petak, 10. srpnja 2020. u 18:00

CARNET-ov pilot-projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" jedan je od pet finalista RegioStars natjecanja u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, na koje je ukupno bilo prijavljeno 206 projekata u pet kategorija.

Nagradu RegioStars Europska komisija svake godine dodjeljuje projektima financiranima iz sredstava Europske unije koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u području regionalnog razvoja. O pobjedniku RegioStars natjecanja odlučit će glasovi građana na europskoj razini. Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je kako su ove godine zaprimili najveći broj prijava ikad.

Želite li i sami svojim glasom pridonijeti odluci o nagrađenima, možete to učiniti na ovoj adresi. Svečana dodjela nagrada održat će se u listopadu 2020. u Bruxellesu.

e-Škole

Pilot projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" provodio se od 2015. do kraja kolovoza 2018. godine, a njegov glavni rezultat je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada.

Na temelju iskustava i rezultata pilot-projekta CARNET je u rujnu 2018. godine krenuo s provedbom druge faze programa "e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)" u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja do 31. prosinca 2022. godine digitalno će se transformirati nastavni i poslovni procesi u svim školama u Republici Hrvatskoj financiranima iz državnoga proračuna.